Na szybko/ Obiady

Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami

Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami

Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami to propozycja na lekki obiad do pracy. To danie będzie ciekawą odmianą od makaronów, gulaszy czy sałatek. Jest delikatne oraz lekkostrawne. W przepisie użyłam warzyw takich jak marchewka, kukurydza i groszek. Oczywiście możecie modyfikować to zestawienie warzyw oraz doprawiać kaszę z kurczakiem w zależności od upodobań.

Zobacz też:

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Kasza jęczmienna z pieczarkami, pomidorami i natką pietruszki

Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką

Przepis na kaszę bulgur z kurczakiem

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • średnia marchewka
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 100 g groszku konserwowego
  • 100 g kaszy bulgur lub kaszy bulgur z vermicelii (takiej użyłam)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • świeże zioła do ozdoby

Przepis

1

Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Czosnek siekamy drobno, cebulę kroimy w kostkę. Składniki podsmażamy na patelni do zeszklenia.

2

Następnie dodajemy zioła prowansalskie, paprykę i gałkę oraz marchewkę pokrojoną w cieniutkie plastry lub spirale. Podlewamy 1/4 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut na małym ogniu, aż marchewka zmięknie.

3

W międzyczasie gotujemy kaszę. Na patelnię dodajemy kukurydzę oraz groszek. Całość mieszamy na patelni z kaszą. Doprawiamy do smaku i podajemy ze świeżymi ziołami.

Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami
 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top