Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami to propozycja na lekki obiad do pracy. To danie będzie ciekawą odmianą od makaronów, gulaszy czy sałatek. Jest delikatne oraz lekkostrawne. W przepisie użyłam warzyw takich jak marchewka, kukurydza i groszek. Oczywiście możecie modyfikować to zestawienie warzyw oraz doprawiać kaszę z kurczakiem w zależności od upodobań.
Zobacz też:
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Kasza jęczmienna z pieczarkami, pomidorami i natką pietruszki
Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką
Przepis na kaszę bulgur z kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
- pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- średnia marchewka
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g kukurydzy z puszki
- 100 g groszku konserwowego
- 100 g kaszy bulgur lub kaszy bulgur z vermicelii (takiej użyłam)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- świeże zioła do ozdoby
Przepis
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Czosnek siekamy drobno, cebulę kroimy w kostkę. Składniki podsmażamy na patelni do zeszklenia.
Następnie dodajemy zioła prowansalskie, paprykę i gałkę oraz marchewkę pokrojoną w cieniutkie plastry lub spirale. Podlewamy 1/4 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut na małym ogniu, aż marchewka zmięknie.
W międzyczasie gotujemy kaszę. Na patelnię dodajemy kukurydzę oraz groszek. Całość mieszamy na patelni z kaszą. Doprawiamy do smaku i podajemy ze świeżymi ziołami.
0 komentarzy