Pełnoziarniste placuszki z borówkami zrobicie w około 15-20 minut! Przepis nie wymaga użycia robota kuchennego, potrzebujecie jedynie miski i rózgi do mieszania składników. W momencie przygotowywania ciasta musicie zwrócić uwagę czy pojawiły się w nim bąbelki, jeżeli tak, wyrosną Wam na pewno piękne placuszki. Jedyną trudnością może być obracanie placuszków, ponieważ borówki się nieco wyślizgują z ciasta. Dlatego też im mniejsze borówki, tym lepiej. Do smażenia przygotujcie nie tylko patelnię i olej, ale także ręcznik kuchenny do odsączania placuszków oraz dwie szpatułki do przewracania, aby było Wam łatwiej. Jeżeli nawet zdarzy się, że nieumiejętnie przewrócicie placuszek lub wypadnie z niego borówka, nie przejmujcie się. Podsmażcie chwilę tak aby był rumiany z każdej strony i wszystko wróci do normy – placek będzie smaczny lecz nieco nieforemny 😉
Ten przepis jest dla łasuchów i tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez śniadań na słodko. Pełnoziarniste placuszki z borówkami podałam z serkiem homo, świeżymi borówkami i bazylią do ozdoby. Smacznego!
Zobacz też:
Placuszki z banana i płatków owsianych
Sernik z jogurtów greckich
Przepis na pełnoziarniste placuszki z borówkami
Drukuj przepisSkładniki
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- pół łyżki sody oczyszczonej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- szklanka borówek
- olej do smażenia
- serek homogenizowany, świeże borówki i zioła do podania
Przepis
Jajka rozbijamy i umieszczamy w miseczce. Dodajemy cukier oraz sodę. Dokładnie rózgą ubijamy składniki do powstania delikatnej piany.
Następnie dodajemy jogurt i dokładnie go łączymy ze składnikami, po czym, mieszając, dodajemy stopniowo mąkę. Jeżeli wydaje Wam się, że masa jest zbyt rzadka, dodajcie jeszcze odrobinę mąki - całość musi mieć konsystencję ciasta na racuchy.
Do przygotowanego ciasta wrzucamy borówki, dokładnie łączymy z ciastem za pomocą łyżki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy placuszki i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron po kilka minut, do momentu, aż będą złociste.
Podajemy z serkiem homo, świeżymi borówkami oraz ziołami dla ozdoby.
Porady
Do przewracania placuszków przygotujcie sobie dwie szpatułki, aby było Wam łatwiej. Borówki podczas przewracania na drugą stronę "uciekają z ciasta", dlatego placuszki trzeba dość szybko i umiejętnie przewracać na drugą stronę.
1 komentarz
Justyna Mróz
18/08/2019 at 17:41Smaki mojego dzieciństwa, jedyna różnica to mojej Mamy były na maślance ale widze na jogircie równie dobrze wychodzą 😀