Spaghetti carbonara jest jednym z najpopularniejszych przepisów świata. Przypuszcza się, że danie zostało zapoczątkowane przez włoskich żołnierzy podczas drugiej wojny światowej, czy też górników. Zrobili oni posiłek z produktów, które mieli pod ręką. Jednak ile ludzi na świecie, tyle przepisów. Włoska carbonara jest przygotowywana bez śmietany, a ta robiona w u nas, owszem. Dla mnie obie wersje są niezwykle smaczne. Dziś zapraszam Was na wersję bez śmietanki, ale oczywiście mam przepis także z jej użyciem, zajrzycie do przepisu. Do klasycznej carbonary powinnam użyć podgradla, jednak z powodzeniem można je zastąpić boczkiem, jak zrobiłam to ja. Danie jest bardzo sycące i kaloryczne, ale przecież można sobie pozwolić na małe co nieco, prawda? 🙂 Życzę Wam smacznego!
Przepis na spaghetti carbonara
Drukuj przepisSkładniki
- 200 g boczku
- kilka gałązek natki pietruszki
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 jajka
- garść parmezanu
- pól łyżeczki gałki muszkatołowej
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- sól i pieprz
- 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu
- makaron do podania
Przepis
Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce masła i oliwy z oliwek do zrumienienia.
Parmezan ścieramy na tarce, a w międzyczasie gotujemy makaron.
Jajka rozbijamy i mieszamy je z parmezanem, gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu oraz posiekaną pietruszką.
Kiedy makaron będzie już miękki, odlewamy 1/3 szklanki wody z garnka, a resztę makaronu odcedzamy.
Następnie makaron wrzucamy na patelnię i wlewamy na nią także wodę z makaronu. Zdejmujemy całość z gazu i zalewamy masą jajeczną, mieszając.
Po połączeniu składników podajemy danie posypane dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
5 komentarzy
Karolina
23/08/2022 at 15:54Bardzo dobre
Kasia Zawada
26/08/2022 at 12:53Dziękuję 🙂
Franciszek
11/01/2021 at 20:40Wypróbowałem – bajka. Dopóki nie trafiłem na ten przepis, nie byłem w stanie zrobić satysfakcjonującej carbonary bez śmietany, mimo że studiowałem przez chwilę z Włochem, który pokazał mi jak to się robi… 😉 Gorąco polecam i dziękuję za cenne wskazówki.
Kasia Nowakowska
16/01/2021 at 17:10Dziękuję za opinię 🙂 Pozdrawiam!
Justyna Mróz
18/08/2019 at 17:52Uwielbiam makaron <3 ten wygląda przepysznie 😀