Makarony/ Makarony z wieprzowiną/wołowiną/ Na szybko

Spaghetti carbonara (bez śmietanki)

Przepis na carbonarę

Spaghetti carbonara jest jednym z najpopularniejszych przepisów świata. Przypuszcza się, że danie zostało zapoczątkowane przez włoskich żołnierzy podczas drugiej wojny światowej, czy też górników. Zrobili oni posiłek z produktów, które mieli pod ręką. Jednak ile ludzi na świecie, tyle przepisów. Włoska carbonara jest przygotowywana bez śmietany, a ta robiona w u nas, owszem. Dla mnie obie wersje są niezwykle smaczne. Dziś zapraszam Was na wersję bez śmietanki, ale oczywiście mam przepis także z jej użyciem, zajrzycie do przepisu. Do klasycznej carbonary powinnam użyć podgradla, jednak z powodzeniem można je zastąpić boczkiem, jak zrobiłam to ja. Danie jest bardzo sycące i kaloryczne, ale przecież można sobie pozwolić na małe co nieco, prawda? 🙂 Życzę Wam smacznego!

Przepis na spaghetti carbonara

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 200 g boczku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • garść parmezanu
  • pól łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • mała cebulka
  • sól i pieprz
  • 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu
  • makaron do podania

Przepis

1

Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce masła i oliwy z oliwek do zrumienienia.

2

Parmezan ścieramy na tarce, a w międzyczasie gotujemy makaron.

3

Jajka rozbijamy i mieszamy je z parmezanem, gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu oraz posiekaną pietruszką.

4

Kiedy makaron będzie już miękki, odlewamy 1/3 szklanki wody z garnka, a resztę makaronu odcedzamy.

5

Następnie makaron wrzucamy na patelnię i wlewamy na nią także wodę z makaronu. Zdejmujemy całość z gazu i zalewamy masą jajeczną, mieszając.

6

Po połączeniu składników podajemy danie posypane dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

  
    

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Karolina
    23/08/2022 at 15:54

    Bardzo dobre

    • Reply
      Kasia Zawada
      26/08/2022 at 12:53

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Franciszek
    11/01/2021 at 20:40

    Wypróbowałem – bajka. Dopóki nie trafiłem na ten przepis, nie byłem w stanie zrobić satysfakcjonującej carbonary bez śmietany, mimo że studiowałem przez chwilę z Włochem, który pokazał mi jak to się robi… 😉 Gorąco polecam i dziękuję za cenne wskazówki.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      16/01/2021 at 17:10

      Dziękuję za opinię 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    Justyna Mróz
    18/08/2019 at 17:52

    Uwielbiam makaron <3 ten wygląda przepysznie 😀

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top