Twarogowe racuchy na kefirze są moją propozycją pysznego, słodkiego śniadania na te zimowe dni. Podane w towarzystwie owoców oraz syropu z agawy lub miodu, posmakują każdemu łasuchowi 😉 Przepis przygotowałam w ramach kampanii Naturalny smak tradycji, dlatego do jego przygotowania użyłam twarogu klinek, który wyróżnia się swoim łagodnym, a zarazem lekko kwaśnym smakiem. Koniecznie przygotujcie te pyszne racuchy!
Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję przygotowanie racuchów krok po kroku 🙂 Niżej zamieszczam również treść przepisu do wydrukowania.
Przepis na twarogowe racuchy na kefirze
Drukuj przepisSkładniki
- jajko
- opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 400 g kefiru
- 7 - 10 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zmielonego/rozdrobnionego twarogu klinek
- 3 łyżki cukru
- olej do smażenia
- masło do polania racuchów
- syrop z agawy/miód oraz owoce do dekoracji
Przepis
W misce łączymy wszystkie składniki, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Najlepiej zacząć od dodawania produktów do twarogu.
Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej i łyżką nakładamy placki (1 duża łyżka ciasta na 1 racuch).
Smażymy, aż masa się zetnie, a spód przyrumieni. Odwracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Smażymy do wykorzystania ciasta, systematycznie dodając odrobinę masła lub oleju na patelnię.
Podajemy polane roztopionym masłem/syropem z agawy/miodem i ulubionymi owocami lub dżemem.
Porady
Jeżeli masa twarogowa będzie z zbyt lejąca, dodajcie jedną/dwie łyżki mąki do masy.
2 komentarze
Adrian Jakubiak
12/01/2018 at 12:45Przepyszne! Już wiem co jutro sobie przygotuję na śniadanie! 🙂
Restauracja włoska Kraków | DaPietro.pl
09/01/2018 at 14:32Naprawdę fajny i pożywny pomysł na śniadania 😀 Pozdrawiamy serdecznie – DaPietro