Wiosną mamy ochotę na lekkie sałatki, które przybliżą nam oczekiwanie na dni pełne słońca, a także urozmaicą nasz jadłospis. Przygotowałam dla Was propozycję sałatki zarówno na co dzień, jak i na świąteczny, wielkanocny stół. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni. Z pozoru to połączenie kilku Wam dobrze znanych składników, jednak sekretem tej sałatki jest sos na bazie Majonezu Kielecki, z dodatkiem chrzanu i jogurtu naturalnego.
To sałatka wiosenna w lekkim i smacznym wydaniu!
Do sałatki możecie dodać dowolne kiełki, rzeżuchę, a także jajka przepiórcze podmienić na jaja kurze. Odstępstwa od przepisu mile widziane – chciałabym, aby był on dla Was smaczną i wiosenną inspiracją 🙂
Czy wiecie, że Majonez Kielecki jest produkowany nieprzerwanie od 58 lat? Dziś dostaniecie go w sklepach z nową, jednak cały czas tak samo charakterystyczną etykietą. Opakowanie nabrało świeżości oraz lekkości, ale smak pozostał taki sam, jak pamiętam go z dzieciństwa 🙂
Zobaczcie też: 10 przepisów na pożywne sałatki
Przepis na wiosenną sałatkę
Drukuj przepisSkładniki
- zielony średni ogórek
- 3 rzodkiewki
- kilka jajeczek przepiórczych
- dowolne kiełki
- rzeżucha
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 2 łyżeczki Chrzanu Luksusowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Przepis
Ogórka dobrze myjemy i kroimy na plasterki.
Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo - około 4 minut. Aby obrać jajeczka przepiórcze najlepiej obić skorupkę i włożyć na kilka minut do zimnej wody. Będą się lepiej obierać.
Sos przygotowujemy mieszając ze sobą majonez, chrzan oraz jogurt naturalny.
Na talerz wysypujemy kiełki, układamy na nie plasterki ogórka, następnie plasterki rzodkiewki.
Na warzywa kładziemy połówki jajeczek i całość polewamy sosem.
Posypujemy całość rzeżuchą, solimy i pieprzymy do smaku.
10 komentarzy
Aneta
12/04/2017 at 19:32Bardzo ładnie 🙂 Nie tylko wygląda smakowicie, podoba mi się sama kompozycja zdjęć i ta mała dekoracja z jajkami 🙂 Super!
Kasia Nowakowska
12/04/2017 at 22:29Dziękuję 🙂 Ta mała dekoracja powstała spontanicznie, a też mi się bardzo podoba 😉
Frushi
05/04/2017 at 11:12Uuuhhh…ta sałatka ma taki kolor, że przepiórcze czy nie-przepiórcze, z każdym rodzajem jajek będzie pięknie wyglądać:P
Kasia Nowakowska
05/04/2017 at 11:13To się zgadza 🙂 Kolory iście wiosenne!
Ann
05/04/2017 at 09:53Idealnie pasuje do mojej wiosennej – sałatkowej diety bo teraz czas sałatek, odchudzania i picia zdrowej, przefiltrowanej wody.
Kasia Nowakowska
05/04/2017 at 09:56O widzisz 😉 U mnie znajdziesz mnóstwo sałatkowych inspiracji – zapraszam do przejrzenia bloga 😉 Powodzenia na diecie!
GoldDerma
05/04/2017 at 08:13Nie można tego oglądać, bo człowiek robi się głodny.
Bardzo mi się podoba
Kasia Nowakowska
05/04/2017 at 09:55Cieszę się 🙂 Polecam na wiosenny stół. Pozdrawiam!
Zjedzmy
03/04/2017 at 09:56Przepięknie! 🙂 I jak bardzo wiosennie!
Kasia Nowakowska
03/04/2017 at 09:58Dziękuję! 🙂