Dania bez mięsa/ Na szybko/ Sałatki/ Śniadania/ Śniadania na słono/ Śniadania z jajkiem/ Wielkanoc/ Zdrowe sałatki

Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi

Wiosną mamy ochotę na lekkie sałatki, które przybliżą nam oczekiwanie na dni pełne słońca, a także urozmaicą nasz jadłospis. Przygotowałam dla Was propozycję sałatki zarówno na co dzień, jak i na świąteczny, wielkanocny stół. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni. Z pozoru to połączenie kilku Wam dobrze znanych składników, jednak sekretem tej sałatki jest sos na bazie Majonezu Kielecki, z dodatkiem chrzanu i jogurtu naturalnego.


To sałatka wiosenna w lekkim i smacznym wydaniu!


Do sałatki możecie dodać dowolne kiełki, rzeżuchę, a także jajka przepiórcze podmienić na jaja kurze. Odstępstwa od przepisu mile widziane – chciałabym, aby był on dla Was smaczną i wiosenną inspiracją 🙂


Czy wiecie, że Majonez Kielecki jest produkowany nieprzerwanie od 58 lat? Dziś dostaniecie go w sklepach z nową, jednak cały czas tak samo charakterystyczną etykietą. Opakowanie nabrało świeżości oraz lekkości, ale smak pozostał taki sam, jak pamiętam go z dzieciństwa 🙂


Zobaczcie też: 10 przepisów na pożywne sałatki


Przepis na wiosenną sałatkę

Drukuj przepis
Porcji: 1 duży talerz Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • zielony średni ogórek
  • 3 rzodkiewki
  • kilka jajeczek przepiórczych
  • dowolne kiełki
  • rzeżucha
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżeczki Chrzanu Luksusowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Przepis

1

Ogórka dobrze myjemy i kroimy na plasterki.

2

Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki.

3

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo - około 4 minut. Aby obrać jajeczka przepiórcze najlepiej obić skorupkę i włożyć na kilka minut do zimnej wody. Będą się lepiej obierać.

4

Sos przygotowujemy mieszając ze sobą majonez, chrzan oraz jogurt naturalny.

5

Na talerz wysypujemy kiełki, układamy na nie plasterki ogórka, następnie plasterki rzodkiewki.

6

Na warzywa kładziemy połówki jajeczek i całość polewamy sosem.

7

Posypujemy całość rzeżuchą, solimy i pieprzymy do smaku.

  
    

Może ci się spodobać

10 komentarzy

  • Reply
    Aneta
    12/04/2017 at 19:32

    Bardzo ładnie 🙂 Nie tylko wygląda smakowicie, podoba mi się sama kompozycja zdjęć i ta mała dekoracja z jajkami 🙂 Super!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/04/2017 at 22:29

      Dziękuję 🙂 Ta mała dekoracja powstała spontanicznie, a też mi się bardzo podoba 😉

  • Reply
    Frushi
    05/04/2017 at 11:12

    Uuuhhh…ta sałatka ma taki kolor, że przepiórcze czy nie-przepiórcze, z każdym rodzajem jajek będzie pięknie wyglądać:P

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/04/2017 at 11:13

      To się zgadza 🙂 Kolory iście wiosenne!

  • Reply
    Ann
    05/04/2017 at 09:53

    Idealnie pasuje do mojej wiosennej – sałatkowej diety bo teraz czas sałatek, odchudzania i picia zdrowej, przefiltrowanej wody.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/04/2017 at 09:56

      O widzisz 😉 U mnie znajdziesz mnóstwo sałatkowych inspiracji – zapraszam do przejrzenia bloga 😉 Powodzenia na diecie!

  • Reply
    GoldDerma
    05/04/2017 at 08:13

    Nie można tego oglądać, bo człowiek robi się głodny.
    Bardzo mi się podoba

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/04/2017 at 09:55

      Cieszę się 🙂 Polecam na wiosenny stół. Pozdrawiam!

  • Reply
    Zjedzmy
    03/04/2017 at 09:56

    Przepięknie! 🙂 I jak bardzo wiosennie!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      03/04/2017 at 09:58

      Dziękuję! 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top