Serek z jogurtu naturalnego przygotowuje się w zasadzie sam. Cały etap przygotowania trwa kilka dni, w zależności od tego jaki serek chcecie uzyskać. Aby zrobił się twardszy i nabrał takiego kształtu jak na moich zdjęciach, należy go przygotowywać 4 dni. Natomiast niecierpliwym powiem, że po 1 dniu serek ma już kremową konsystencję i śmiało można nim smarować kanapki. Podczas przygotowywania serka wystarczy go jedynie co jakiś czas doglądać, przy czym wylewać nadmiar serwatki, a także odsączać ser.
Do przygotowania serka potrzebne Wam oczywiście będą jogurty naturalne, sitko, miska, kawałek gazy (aby był większy niż sitko), gumka recepturka.
Zobacz też: Ziołowy chlebek odrywany
Przepis na serek z jogurtu naturalnego
Drukuj przepisSkładniki
- 3 jogurty naturalne 330g
- sitko
- gaza
- miska
- gumka recepturka
Przepis
Sitko kładziemy na misce. W sitku umieszczamy gazę, tak aby wystawała poza krawędzie sitka (dość sporo).
Następnie wlewamy na gazę jogurty. Odstawiamy całość do lodówki, czekamy kilka godzin, aby ściekła pierwsza partia serwatki.
Kiedy pierwsza partia serwatki odcieknie, a ilość jogurtu na gazie się zmniejszy, zawiązujemy końce gazy gumką recepturką. Ponownie odstawiamy do lodówki.
Zaglądamy do serka raz dziennie i odlewamy serwatkę z miski. Bierzemy także serek w dłonie wyciskając z niego pozostałości serwatki.
Po 4 dniach "zabiegów" możecie zajadać się pysznym, kremowym serkiem.
Porady
Możecie przygotować serek w różnych wersjach smakowych, dodając do jogurtu na przykład swoje ulubione zioła.
5 komentarzy
Ewela
13/09/2017 at 19:36Witam jaki procent Tłuszczu jogurt Pani użyła?
Kasia Nowakowska
15/09/2017 at 09:252% tłuszczu 🙂
Paweł
11/09/2017 at 21:03Ile gram serka wychodzi z trzech jogurtów? 😉
Kasia Nowakowska
11/09/2017 at 21:11Około 250 g 🙂 Znajdziesz taką informacje w przepisie 😉
Paweł
11/09/2017 at 21:13Faktycznie, jest drobnym drukiem 😀