Śniadania/ Śniadania na słodko/ Śniadania na słono

Serek z jogurtu naturalnego

Serek z jogurtu naturalnego przygotowuje się w zasadzie sam. Cały etap przygotowania trwa kilka dni, w zależności od tego jaki serek chcecie uzyskać. Aby zrobił się twardszy i nabrał takiego kształtu jak na moich zdjęciach, należy go przygotowywać 4 dni. Natomiast niecierpliwym powiem, że po 1 dniu serek ma już kremową konsystencję i śmiało można nim smarować kanapki. Podczas przygotowywania serka wystarczy go jedynie co jakiś czas doglądać, przy czym wylewać nadmiar serwatki, a także odsączać ser.


Do przygotowania serka potrzebne Wam oczywiście będą jogurty naturalne, sitko, miska, kawałek gazy (aby był większy niż sitko), gumka recepturka.


Zobacz też: Ziołowy chlebek odrywany


Przepis na serek z jogurtu naturalnego

Drukuj przepis
Porcji: 250g Czas gotowania: 4 dni

Składniki

  • 3 jogurty naturalne 330g
  • sitko
  • gaza
  • miska
  • gumka recepturka

Przepis

1

Sitko kładziemy na misce. W sitku umieszczamy gazę, tak aby wystawała poza krawędzie sitka (dość sporo).

2

Następnie wlewamy na gazę jogurty. Odstawiamy całość do lodówki, czekamy kilka godzin, aby ściekła pierwsza partia serwatki.

3

Kiedy pierwsza partia serwatki odcieknie, a ilość jogurtu na gazie się zmniejszy, zawiązujemy końce gazy gumką recepturką. Ponownie odstawiamy do lodówki.

4

Zaglądamy do serka raz dziennie i odlewamy serwatkę z miski. Bierzemy także serek w dłonie wyciskając z niego pozostałości serwatki.

5

Po 4 dniach "zabiegów" możecie zajadać się pysznym, kremowym serkiem.

Porady

Możecie przygotować serek w różnych wersjach smakowych, dodając do jogurtu na przykład swoje ulubione zioła.


  
    

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Ewela
    13/09/2017 at 19:36

    Witam jaki procent Tłuszczu jogurt Pani użyła?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      15/09/2017 at 09:25

      2% tłuszczu 🙂

  • Reply
    Paweł
    11/09/2017 at 21:03

    Ile gram serka wychodzi z trzech jogurtów? 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      11/09/2017 at 21:11

      Około 250 g 🙂 Znajdziesz taką informacje w przepisie 😉

      • Reply
        Paweł
        11/09/2017 at 21:13

        Faktycznie, jest drobnym drukiem 😀

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top