Warsztaty kulinarne w The Plate zaskoczyły mnie… smakiem! Przyznam szczerze, że spodziewałam się wołowiny w pysznym wydaniu, jednak nie sądziłam, że dania będą tak rozpływające się w ustach.
Warsztaty pod tytułem Meet and Meat poprowadził Sławomir Wojtysiak, wraz z przedstawicielem marki Beskidzki Wypas. Obaj Panowie doskonale się zgrali i przekazali nam niezbędną wiedzę na temat wołowiny oraz mnóstwo anegdotek, które towarzyszyły przez cały wieczór.
Mówi się, że wołowina jest mięsem trudnym w przygotowaniu, jednak kiedy wkłada się w gotowanie serce połączone z wiedzą, wołowina okazuje się bardzo wdzięcznym materiałem do kulinarnych eksperymentów. Wspólnie przygotowaliśmy pięć różnych dań, w których oczywiście mięso wołowe odgrywało główną rolę. Kiedy przypominam sobie smak serwowanych posiłków, trudno mi określić, który był tym najlepszym, bowiem każdy smakował wyjątkowo. Gotowanie ze Sławomirem to świetna zabawa, połączona z nauką i z chęcią wybiorę się na następne warsztaty, w których zdradzi swoje kolejne kuchenne triki.
Dania, które przygotowywaliśmy z wołowiny to:
- Tataki z polędwicy wołowej z piklowanym ogórkiem, pomarańczowym aioli, kruszonką z razowca i kwiatami nasturcji
- Wołowina po burgundzku A’la Plate
- Stir Fry z bavette, z groszkiem cukrowym, z tajskim bakłażanem i orzeszkami
nerkowca - Tafelspitz A’la Plate
Oczywiście wszystkie przepisy zostały nam udostępnione i już niebawem jeden z nich przygotuję, abyście mogli czerpać inspiracje 🙂
Oczywiście event nie byłby udany, gdyby nie świetne towarzystwo, jak Agata – Kulinarne Przygody Gatity, Małgosia – Karmelowy, Magda – Sezonowy Garnek, Brenia – Kuchnia Breni, Kasia – Wiśnione i Łukasz – Ale Meksyk. Dzięki za super wieczór :*
2 komentarze
Adrian Mazurkiewicz
11/09/2017 at 14:49Piękna rzecz 🙂 Też planuję załapać się na tego typu warsztaty. Może doda Pani jakąś obszerniejszą relację? Prosimy!
Kasia Nowakowska
11/09/2017 at 14:52W kategorii WARSZTATY znajdziesz wiele relacji z takich wydarzeń 😉