Desery/ Wypieki

Wściekła szarlotka Babci Zosi

Wściekła szarlotka Babci Zosi to ciasto, które zawsze się udaje! Ostatnio, będąc u babci zdobyłam ten wspaniały przepis. Tę szarlotkę lubię za prostotę wykonania oraz za jej wilgotność – dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest super wilgotne 🙂 Zrobiłam je na dużej blaszce o rozmiarze 30x24cm.


Wściekła szarlotka jest doskonała także z rodzynkami czy orzechami jako dodatkiem, jeżeli lubicie bakalie z powodzeniem możecie dodać ich sporą ilość. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który można uzupełniać ulubionymi dodatkami 🙂 Mam nadzieję, że będzie Wam smakować – dla mnie to ciasto z dzieciństwa, ciasto, którym zawsze zajadam ze smakiem.


Zobacz też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe

Przepis na wściekłą szarlotkę

Drukuj przepis
Porcji: 30 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 6 jabłek
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Czekamy 20 minut, aż jabłka puszczą sok (nie odlewamy soku).

2

Wszystkie składniki na ciasto łączymy na jednolitą masę: jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz olej. Mieszamy dokładnie z jabłkami.

3

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto, równomiernie go rozprowadzając.

4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) na około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Może ci się spodobać

12 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    25/09/2017 at 09:43

    Piekłam tartę z Twojego przepisu – udana i pycha, skusiłam się zatem na słodkości – właśnie tą szarlotkę – i tu klapa – nieprecyzyjnie opisany przepis – co z sokiem spod jabłek, czy cały cukier do jabłek, jaka wielkość formy – dałam zwykłą dużą formę i wyszła totalna klapa, płaski zakalec, za dużo jabłek (dałam małe i średnie, ok. 5,5 szt.) wylądował w koszu. Zostanę przy tartach 🙂 Pozdrawiam

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      25/09/2017 at 11:54

      Cześć, dziękuję za opinię. Bardzo mi przykro, że ciasto nie wyszło 🙁 Tak jak napisane w przepisie, użyłam formy 30x24cm. Nie odlewałam soku (doprecyzowałam to już w przepisie), a jabłka zasypałam całym cukrem. Mi z podanych proporcji zawsze wychodzi pyszne ciasto, szkoda, że Tobie się nie udało 🙁 Kolejnym razem postaram się pisać bardziej wyczerpujące instrukcje. Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Bz
    23/09/2017 at 19:17

    Pycha. Ja zamiast kakao dodaję cynamon

  • Reply
    Bz
    23/09/2017 at 19:16

    A ja zamiast kakao dodaję cynamon. Też pyszne

  • Reply
    Paula
    14/09/2017 at 16:11

    Czy rabarbar się nada zamiast jabłek?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      14/09/2017 at 16:22

      Myślę, że można spróbować 😊

  • Reply
    BRONKA
    14/09/2017 at 14:42

    Czy sok z jabłek też wlewamy do ciasta?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      14/09/2017 at 14:56

      Tak, nic nie odlewamy 🙂

  • Reply
    Akte
    10/09/2017 at 19:29

    Świetna nazwa, zachęciła mnie do zapoznania się z przepisem 😀 Szarlotki z dodatkiem kakao do ciasta jeszcze nie jadłam.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      11/09/2017 at 09:22

      U mojej babci właśnie ją tak nazywano 🙂 Spróbuj koniecznie w takim razie! Jest pycha 🙂

  • Reply
    Kasia
    10/09/2017 at 19:13

    A tam zaraz wściekła!
    SUPER jest…
    🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      11/09/2017 at 09:21

      Dziękuję 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)