Ciasta/ Desery/ Wypieki

Wściekła szarlotka Babci Zosi

4.1/5 - (17 )

Wściekła szarlotka Babci Zosi to ciasto, które zawsze się udaje! Ostatnio, będąc u babci zdobyłam ten wspaniały przepis. Tę szarlotkę lubię za prostotę wykonania oraz za jej wilgotność – dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest super wilgotne 🙂 Zrobiłam je na dużej blaszce o rozmiarze 30x24cm.


Wściekła szarlotka jest doskonała także z rodzynkami czy orzechami jako dodatkiem, jeżeli lubicie bakalie z powodzeniem możecie dodać ich sporą ilość. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który można uzupełniać ulubionymi dodatkami 🙂 Mam nadzieję, że będzie Wam smakować – dla mnie to ciasto z dzieciństwa, ciasto, którym zawsze zajadam ze smakiem.


Przepis na wściekłą szarlotkę Babci Zosi

Drukuj przepis
Porcji: 30 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 6 jabłek
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Czekamy 20 minut, aż jabłka puszczą sok (sok odlewamy do innego naczynia).

2

Wszystkie składniki na ciasto łączymy: jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, olej oraz dodajemy odlany sok z jabłek.

3

Następnie dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

4

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto, równomiernie go rozprowadzając.

5

Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) na około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Zobacz też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe

  
    

Może ci się spodobać

26 komentarzy

  • Reply
    ewa
    18/04/2021 at 11:07

    robię podobne ale dodaję jeszcze przyprawę do piernika a po ostudzeniu polewam polewą czekoladową – pozdrawiam ewa

  • Reply
    Beata Samulska
    25/03/2020 at 21:00

    Bardzo pyszne ciasto, palce lizac. Pol blachy poszlo na jedno „posiedzenie” przy kawce. Dziekuje za przepis, bedzie czesto goscilo na moim stole 😄

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      28/03/2020 at 19:36

      Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć na zdrowie! 🙂 Dziękuję za opinię i pozdrawiam! ps. kolejnym razem dodaj jeszcze garść orzechów 🙂

  • Reply
    Alex
    09/01/2020 at 16:04

    Wspaniałe ciasto. Robię kolejny raz. Dodaje cynamon i orzechy włoskie. Proste pyszne. Dziękuję

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/01/2020 at 13:40

      Dziękuję 🙂 Smacznego i na zdrowie!

  • Reply
    Karola
    21/03/2019 at 14:13

    Zrobiłam wczoraj, a dodam, że jestem antytalentem jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju ciasta. Przepis prosty – tym mnie przekonał 😉
    zamiast w prostokątnej blaszce, piekłam w okrągłej – bardzo ładnie urosło i jest PYSZNE!
    Mąż wczoraj zajadał się jeszcze ciepłym 😉

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      24/03/2019 at 12:58

      Cieszę się! 🙂 Ten przepis rzeczywiście jest dla osób, które nie czują się dobrze w wypiekach (ja też mistrzynią nie jestem), bo on zawsze wychodzi 🙂 Smacznego! Ciepłe ciasto też bardzo lubię 🙂

      • Reply
        Ania
        14/11/2020 at 14:05

        Dzien dobry,
        Czy moge prosic o doprecyzowanie metody: co to znaczy wszystkie skladniki na ciasto laczymy? W jaki sposob?
        Dziekuje

        • Reply
          Kasia Nowakowska
          22/11/2020 at 14:31

          Nie ma większego znaczenia w jakiej kolejności, najpierw łączę suche a potem dodaję płynne

  • Reply
    Karina
    24/10/2018 at 08:51

    Będę dzisiaj próbować 🙂 chociaż przyznaję, że o pieczeniu nie mam zielonego pojęcia 😉 stąd pytania: jaka mąka i czy forma 36×24 będzie ok?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      25/10/2018 at 08:56

      Mąka dowolny typ, nie mam tutaj od babci konkretów, a blaszka ok 🙂

  • Reply
    BASIA
    09/09/2018 at 13:56

    No to już wiem, co przygotuję do kawy do pracy! Super!

  • Reply
    Michał
    20/10/2017 at 18:26

    A jakie jabłka? Winne czy słodkie?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      22/10/2017 at 11:16

      Preferuję winne 😉

  • Reply
    Marzena
    25/09/2017 at 09:43

    Piekłam tartę z Twojego przepisu – udana i pycha, skusiłam się zatem na słodkości – właśnie tą szarlotkę – i tu klapa – nieprecyzyjnie opisany przepis – co z sokiem spod jabłek, czy cały cukier do jabłek, jaka wielkość formy – dałam zwykłą dużą formę i wyszła totalna klapa, płaski zakalec, za dużo jabłek (dałam małe i średnie, ok. 5,5 szt.) wylądował w koszu. Zostanę przy tartach 🙂 Pozdrawiam

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      25/09/2017 at 11:54

      Cześć, dziękuję za opinię. Bardzo mi przykro, że ciasto nie wyszło 🙁 Tak jak napisane w przepisie, użyłam formy 30x24cm. Nie odlewałam soku (doprecyzowałam to już w przepisie), a jabłka zasypałam całym cukrem. Mi z podanych proporcji zawsze wychodzi pyszne ciasto, szkoda, że Tobie się nie udało 🙁 Kolejnym razem postaram się pisać bardziej wyczerpujące instrukcje. Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Bz
    23/09/2017 at 19:17

    Pycha. Ja zamiast kakao dodaję cynamon

  • Reply
    Bz
    23/09/2017 at 19:16

    A ja zamiast kakao dodaję cynamon. Też pyszne

  • Reply
    Paula
    14/09/2017 at 16:11

    Czy rabarbar się nada zamiast jabłek?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      14/09/2017 at 16:22

      Myślę, że można spróbować 😊

  • Reply
    BRONKA
    14/09/2017 at 14:42

    Czy sok z jabłek też wlewamy do ciasta?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      14/09/2017 at 14:56

      Tak, nic nie odlewamy 🙂

  • Reply
    Akte
    10/09/2017 at 19:29

    Świetna nazwa, zachęciła mnie do zapoznania się z przepisem 😀 Szarlotki z dodatkiem kakao do ciasta jeszcze nie jadłam.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      11/09/2017 at 09:22

      U mojej babci właśnie ją tak nazywano 🙂 Spróbuj koniecznie w takim razie! Jest pycha 🙂

  • Reply
    Kasia
    10/09/2017 at 19:13

    A tam zaraz wściekła!
    SUPER jest…
    🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      11/09/2017 at 09:21

      Dziękuję 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top