Wściekła szarlotka Babci Zosi to ciasto, które zawsze się udaje! Ostatnio, będąc u babci zdobyłam ten wspaniały przepis. Tę szarlotkę lubię za prostotę wykonania oraz za jej wilgotność – dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest super wilgotne 🙂 Zrobiłam je na dużej blaszce o rozmiarze 30x24cm.
Wściekła szarlotka jest doskonała także z rodzynkami czy orzechami jako dodatkiem, jeżeli lubicie bakalie z powodzeniem możecie dodać ich sporą ilość. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który można uzupełniać ulubionymi dodatkami 🙂 Mam nadzieję, że będzie Wam smakować – dla mnie to ciasto z dzieciństwa, ciasto, którym zawsze zajadam ze smakiem.
Przepis na wściekłą szarlotkę Babci Zosi
Drukuj przepisSkładniki
- 6 jabłek
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- papier do pieczenia
Przepis
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Czekamy 20 minut, aż jabłka puszczą sok (sok odlewamy do innego naczynia).
Wszystkie składniki na ciasto łączymy: jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, olej oraz dodajemy odlany sok z jabłek.
Następnie dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto, równomiernie go rozprowadzając.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) na około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
27 komentarzy
Tomasz
12/11/2022 at 15:44To ciasto strasznie gęste wychodzi
ewa
18/04/2021 at 11:07robię podobne ale dodaję jeszcze przyprawę do piernika a po ostudzeniu polewam polewą czekoladową – pozdrawiam ewa
Beata Samulska
25/03/2020 at 21:00Bardzo pyszne ciasto, palce lizac. Pol blachy poszlo na jedno „posiedzenie” przy kawce. Dziekuje za przepis, bedzie czesto goscilo na moim stole 😄
Kasia Nowakowska
28/03/2020 at 19:36Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć na zdrowie! 🙂 Dziękuję za opinię i pozdrawiam! ps. kolejnym razem dodaj jeszcze garść orzechów 🙂
Alex
09/01/2020 at 16:04Wspaniałe ciasto. Robię kolejny raz. Dodaje cynamon i orzechy włoskie. Proste pyszne. Dziękuję
Kasia Nowakowska
12/01/2020 at 13:40Dziękuję 🙂 Smacznego i na zdrowie!
Karola
21/03/2019 at 14:13Zrobiłam wczoraj, a dodam, że jestem antytalentem jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju ciasta. Przepis prosty – tym mnie przekonał 😉
zamiast w prostokątnej blaszce, piekłam w okrągłej – bardzo ładnie urosło i jest PYSZNE!
Mąż wczoraj zajadał się jeszcze ciepłym 😉
Kasia Nowakowska
24/03/2019 at 12:58Cieszę się! 🙂 Ten przepis rzeczywiście jest dla osób, które nie czują się dobrze w wypiekach (ja też mistrzynią nie jestem), bo on zawsze wychodzi 🙂 Smacznego! Ciepłe ciasto też bardzo lubię 🙂
Ania
14/11/2020 at 14:05Dzien dobry,
Czy moge prosic o doprecyzowanie metody: co to znaczy wszystkie skladniki na ciasto laczymy? W jaki sposob?
Dziekuje
Kasia Nowakowska
22/11/2020 at 14:31Nie ma większego znaczenia w jakiej kolejności, najpierw łączę suche a potem dodaję płynne
Karina
24/10/2018 at 08:51Będę dzisiaj próbować 🙂 chociaż przyznaję, że o pieczeniu nie mam zielonego pojęcia 😉 stąd pytania: jaka mąka i czy forma 36×24 będzie ok?
Kasia Nowakowska
25/10/2018 at 08:56Mąka dowolny typ, nie mam tutaj od babci konkretów, a blaszka ok 🙂
BASIA
09/09/2018 at 13:56No to już wiem, co przygotuję do kawy do pracy! Super!
Michał
20/10/2017 at 18:26A jakie jabłka? Winne czy słodkie?
Kasia Nowakowska
22/10/2017 at 11:16Preferuję winne 😉
Marzena
25/09/2017 at 09:43Piekłam tartę z Twojego przepisu – udana i pycha, skusiłam się zatem na słodkości – właśnie tą szarlotkę – i tu klapa – nieprecyzyjnie opisany przepis – co z sokiem spod jabłek, czy cały cukier do jabłek, jaka wielkość formy – dałam zwykłą dużą formę i wyszła totalna klapa, płaski zakalec, za dużo jabłek (dałam małe i średnie, ok. 5,5 szt.) wylądował w koszu. Zostanę przy tartach 🙂 Pozdrawiam
Kasia Nowakowska
25/09/2017 at 11:54Cześć, dziękuję za opinię. Bardzo mi przykro, że ciasto nie wyszło 🙁 Tak jak napisane w przepisie, użyłam formy 30x24cm. Nie odlewałam soku (doprecyzowałam to już w przepisie), a jabłka zasypałam całym cukrem. Mi z podanych proporcji zawsze wychodzi pyszne ciasto, szkoda, że Tobie się nie udało 🙁 Kolejnym razem postaram się pisać bardziej wyczerpujące instrukcje. Pozdrawiam 🙂
Bz
23/09/2017 at 19:17Pycha. Ja zamiast kakao dodaję cynamon
Bz
23/09/2017 at 19:16A ja zamiast kakao dodaję cynamon. Też pyszne
Paula
14/09/2017 at 16:11Czy rabarbar się nada zamiast jabłek?
Kasia Nowakowska
14/09/2017 at 16:22Myślę, że można spróbować 😊
BRONKA
14/09/2017 at 14:42Czy sok z jabłek też wlewamy do ciasta?
Kasia Nowakowska
14/09/2017 at 14:56Tak, nic nie odlewamy 🙂
Akte
10/09/2017 at 19:29Świetna nazwa, zachęciła mnie do zapoznania się z przepisem 😀 Szarlotki z dodatkiem kakao do ciasta jeszcze nie jadłam.
Kasia Nowakowska
11/09/2017 at 09:22U mojej babci właśnie ją tak nazywano 🙂 Spróbuj koniecznie w takim razie! Jest pycha 🙂
Kasia
10/09/2017 at 19:13A tam zaraz wściekła!
SUPER jest…
🙂
Kasia Nowakowska
11/09/2017 at 09:21Dziękuję 😉