Desery/ Wypieki

Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe

Nigdy nie byłam mistrzem wypieków, a przepisy na ciasta w większości czerpałam od znajomych, z książek czy internetu. Jeżeli szukałam jakichś przepisów, wybierałam zazwyczaj szybkie i łatwe wypieki, bez mas, przekładania. W zasadzie robię tak do dziś. Po pierwsze, słodkości jem od święta, a po drugie, nikt u mnie dużej ilości ciasta nie przeje, a takie proste wypieki zawsze można chociażby zamrozić 🙂 Korzystając z dyniowego sezonu, natknęłam się na przepis na ciasto dyniowe, który zachęcił mnie do odpalenia gazowego, trudnego w użyciu piekarnika, ale… mimo tego ciasto wyszło rewelacyjnie! 🙂 Mniaaaam! Przepis znalazłam tu – ja nieco inaczej przygotowałam dynię, zmieniłam cukier na brązowy oraz do płynnej masy dodawałam suche składniki, a nie odwrotnie.

To ciacho warto zrobić!

Składniki

– pół szklanki dyniowego puree – instrukcja jak zrobić

– 2 jajka

– pół szklanki oleju

– szklanka mąki

– pół szklanki brązowego cukru

– łyżeczka proszku do pieczenia

– pół łyżeczki sody

– łyżeczka cynamonu

– szczypta soli

– polewa/czekolada do polania

Puree z dyni, jajka i olej umieściłam w jednym naczyniu, zmiksowałam do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugim naczyniu umieściłam wszystkie suche składniki, a następnie stopniowo dodawałam je do mokrych składników. Miksowałam kilka minut do powstania pęcherzyków. Gotową masę wylałam w formę wyłożoną papierem. Piekłam w 180 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka i zrumienienia ciasta. Pozostawiłam je po upieczeniu chwilę w piekarniku. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam je na pół i połowę polałam polewą o smaku toffi – z polewą było znacznie lepsze niż bez 🙂

Smacznego! 🙂

ciasto_dyniowe_2 ciasto_dyniowe_3 ciasto_dyniowe_4

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top