Desery/ Wypieki

Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe

Nigdy nie byłam mistrzem wypieków, a przepisy na ciasta w większości czerpałam od znajomych, z książek czy internetu. Jeżeli szukałam jakichś przepisów, wybierałam zazwyczaj szybkie i łatwe wypieki, bez mas, przekładania. W zasadzie robię tak do dziś. Po pierwsze, słodkości jem od święta, a po drugie, nikt u mnie dużej ilości ciasta nie przeje, a takie proste wypieki zawsze można chociażby zamrozić 🙂 Korzystając z dyniowego sezonu, natknęłam się na przepis na ciasto dyniowe, który zachęcił mnie do odpalenia gazowego, trudnego w użyciu piekarnika, ale… mimo tego ciasto wyszło rewelacyjnie! 🙂 Mniaaaam! Przepis znalazłam tu – ja nieco inaczej przygotowałam dynię, zmieniłam cukier na brązowy oraz do płynnej masy dodawałam suche składniki, a nie odwrotnie.

To ciacho warto zrobić!

Składniki

– pół szklanki dyniowego puree – instrukcja jak zrobić

– 2 jajka

– pół szklanki oleju

– szklanka mąki

– pół szklanki brązowego cukru

– łyżeczka proszku do pieczenia

– pół łyżeczki sody

– łyżeczka cynamonu

– szczypta soli

– polewa/czekolada do polania

Puree z dyni, jajka i olej umieściłam w jednym naczyniu, zmiksowałam do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugim naczyniu umieściłam wszystkie suche składniki, a następnie stopniowo dodawałam je do mokrych składników. Miksowałam kilka minut do powstania pęcherzyków. Gotową masę wylałam w formę wyłożoną papierem. Piekłam w 180 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka i zrumienienia ciasta. Pozostawiłam je po upieczeniu chwilę w piekarniku. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam je na pół i połowę polałam polewą o smaku toffi – z polewą było znacznie lepsze niż bez 🙂

Smacznego! 🙂

ciasto_dyniowe_2 ciasto_dyniowe_3 ciasto_dyniowe_4

 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Najlepsze przepisy z blogów #1 | Przepisy na dynię - kuchniabazylii.pl
    27/10/2016 at 20:44

    […] Zobaczcie też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe […]

     
  • Reply
    Puree (mus) z dyni - kuchniabazylii.pl
    07/09/2016 at 13:26

    […] z dyni przygotowujemy przeważnie wtedy, kiedy mamy ochotę upiec ciasto na jej bazie (tak było w moim przypadku :)). Jednak możemy wykorzystać go także do wytrawnych dań, […]

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top