Mini burgery koreczki na dwa kęsy to doskonała przekąska na przyjęcia ze znajomymi. Nie dość, że wygląda niesamowicie efektownie, znika ze stołu w mig! Co prawda przygotowanie mini burgerków zajmie nam trochę czasu, ale dla tego efektu warto – prawda? Do burgerów jak sami wiecie, najlepiej smakuje zimne piwo… z takim duetem wieczór gotowy 🙂 Browar Amber rekomenduje do tych mini burgerów APA American Pale Ale. To piwo o odświeżającym, goryczkowym smaku z charakterystycznymi nutami żywicznymi – warzone z amerykańskich odmian chmielu. Idealnie komponuje się z tymi uroczymi burgerkami „na dwa kęsy” 🙂
Przepis na mini burgery koreczki
Drukuj przepisSkładniki
- CIASTO:
- szklanka mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 1,5 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- łyżeczka drożdży
- jajko
- 3 szklanki mąki
- sezam
- czarnuszka (opcjonalnie)
- żółtko
- łyżka mleka
- KOTLETY:
- 1 kg mielonej wołowiny
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól i pieprz
- DODATKI:
- sałata
- ser żółty w plastrach
- średnie pomidorki
- kiełki
- SOS:
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- DODATKOWO:
- wykałaczki/patyczki
Przepis
Mleko, cukier, masło i drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól, jajko i szklankę mąki – wyrabiamy na gładką masę; można użyć trzepaczki bądź miksera. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie przyklejało się do rąk. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki - musi mięć delikatną, ale zwartą konsystencję. Odstawiamy na 45 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy mini bułeczki (wyjdzie nam około 25-30 malutkich). Wykładamy je na blaszce i każdą delikatnie dociskamy, aby się spłaszczyła, po czym odstawiamy na kolejne 45 minut. Następnie bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem (jeżeli lubicie, posypcie czarnuszką tak jak ja). Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.
Mięso łączymy z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy mini kotleciki (wyjdzie nam około 25-30). Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obu stron po 3-4 minut z jednej.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa i ser do burgerów oraz sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki do połączenia.
Kiedy bułeczki wystygną kroimy je na pół. Na każdego burgera kładziemy sałatę, ser, następnie smarujemy ser sosem, nakładamy kotlecika oraz pomidora i kiełki (jak na zdjęciu). Całość nadziewamy na wykałaczkę i podajemy. Jeżeli chcecie podać bugerki ciepłe, włóżcie je jeszcze na około 5 minut do piekarnika.
Porady
Gwarancją dobrych bułeczek zawsze jest ich dokładne wyrobienie.
23 komentarze
Gosia4217
23/04/2020 at 10:12Ile sztuk burgerków wyszło?
Kasia Nowakowska
23/04/2020 at 16:53Koło 25-30
hioxd
09/03/2020 at 15:09Witam, czy bułeczki w smaku przypominają standardową bułę czy bardziej tę maślaną ? Zależy mi na maślanej, takie uwielbiamy to hamburgerów <3
Kasia Nowakowska
14/03/2020 at 13:01Maślaną 🙂
Dorota
11/11/2019 at 19:05Robię dużą imprezę i wpadł mi w oko Pani przepis. Niestety nie dam rady zrobić wszystkiego w jeden dzień i stąd moje pytanie, czy bułeczki można wcześniej zrobić i je zamrozić?
Paulina
19/10/2019 at 09:22Mogą być drożdże w proszku? 🤔 bo akurat te tylko mam 😔 I ile wtedy dodać? 😊
Kasia Nowakowska
19/10/2019 at 18:51zależy jakie masz drożdże, w drożdżach Dr. Oetker 7 g, 1 torebka drożdży instant (suszonych) odpowiada 25 g drożdży świeżych.
Ewa
07/08/2019 at 17:11Czy można bułeczki mrozić?Potrzebuje przygotować najbardziej czasochłonne elementy mini burgerów wykonać przed urodzinami -niespodzianką,ale nie wiem czy tak ryzykować z bułeczkami🙄
Kasia Nowakowska
08/08/2019 at 18:38Można, tylko zamroź pieczone w ten sam dzień 🙂
Piotr
31/01/2019 at 12:20co masz na myśli przez łyżeczkę świeżych drożdży? 🙂 Świeże drożdże to rozumiem drożdże w kostce, więc trudno odmierzać je łyżeczką? 🙂 I czy mleko nie powinno być lekko ciepłe żeby drożdże wystartowały na początku?
Kasia Nowakowska
31/01/2019 at 20:40biorę trochę na oko, na małą łyżeczkę – wyrośnie tak czy siak, sprawdzone na wiele sposobów 🙂 nie musi być ciepłe. Pozdrawiam! 🙂
Asia
29/12/2018 at 21:44Robiłam na wieczór panieński przyjaciółki i były bardzo rozchwytywane. Pyszne oczywiście też. Będę robić na sylwestra 😊
Kasia Nowakowska
30/12/2018 at 21:46Cieszę się, że zniknęły w oka mgnieniu 🙂 Udanej zabawy sylwestrowej!
Paulina
02/03/2019 at 15:58Nie wiem co robię źle ale masło po dodaniu do mleka się zwazylo;/ robiłam dwa podejścia i niestety to samo :(( czy można dodać poprostu miękkie masło?
Kasia Nowakowska
03/03/2019 at 21:15Tak, spróbuj 🙁 Mam nadzieje, że w końcu się uda.
Małgosia
07/11/2018 at 13:05Witam 🙂
Szklanka mleka- 250ml?
Łyżeczka drożdży- ile gram dokładnie?
Kasia Nowakowska
08/11/2018 at 18:41szklanka, tak 250 ml, płaska łyżeczka, nie musisz liczyć dokładnie gram 🙂
Mona
08/10/2018 at 10:59Czy bułeczki na drugi dzień będą świeże?
Kasia Nowakowska
08/10/2018 at 20:05Będą, choć to nie to samo 🙂
Iza
25/02/2018 at 06:58Drozdze w proszku czy w kostce?
Kasia Nowakowska
25/02/2018 at 11:52Świeże 🙂
Jakub Ba
25/01/2018 at 12:49Świetny pomysł! Koniecznie muszę zrobić takie przekąski jak chłopaki wpadną. Dla nich to chyba rozmiar burgerów trzeba by było powiększyć, a nie zmniejszyć 🙂
Kasia Nowakowska
25/01/2018 at 12:56Myślę, że czy duże czy małe, będą się zajadać ze smakiem 🙂 Bułeczki są naprawdę przepyszne!