Przekąski

Mini burgery koreczki na dwa kęsy

Mini burgery koreczki na dwa kęsy to doskonała przekąska na przyjęcia ze znajomymi. Nie dość, że wygląda niesamowicie efektownie, znika ze stołu w mig! Co prawda przygotowanie mini burgerków zajmie nam trochę czasu, ale dla tego efektu warto – prawda? Do burgerów jak sami wiecie, najlepiej smakuje zimne piwo… z takim duetem wieczór gotowy 🙂 Browar Amber rekomenduje do tych mini burgerów APA American Pale Ale. To piwo o odświeżającym, goryczkowym smaku z charakterystycznymi nutami żywicznymi – warzone z amerykańskich odmian chmielu. Idealnie komponuje się z tymi uroczymi burgerkami “na dwa kęsy” 🙂



Przepis na mini burgery koreczki

Drukuj przepis
Porcji: 25-30 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • CIASTO:
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka drożdży
  • jajko
  • 3 szklanki mąki
  • sezam
  • czarnuszka (opcjonalnie)
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • KOTLETY:
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • DODATKI:
  • sałata
  • ser żółty w plastrach
  • średnie pomidorki
  • kiełki
  • SOS:
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • DODATKOWO:
  • wykałaczki/patyczki

Przepis

1

Mleko, cukier, masło i drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól, jajko i szklankę mąki – wyrabiamy na gładką masę; można użyć trzepaczki bądź miksera. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie przyklejało się do rąk. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki - musi mięć delikatną, ale zwartą konsystencję. Odstawiamy na 45 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy mini bułeczki (wyjdzie nam około 25-30 malutkich). Wykładamy je na blaszce i każdą delikatnie dociskamy, aby się spłaszczyła, po czym odstawiamy na kolejne 45 minut. Następnie bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem (jeżeli lubicie, posypcie czarnuszką tak jak ja). Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.

2

Mięso łączymy z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy mini kotleciki (wyjdzie nam około 25-30). Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obu stron po 3-4 minut z jednej.

3

W międzyczasie przygotowujemy warzywa i ser do burgerów oraz sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki do połączenia.

4

Kiedy bułeczki wystygną kroimy je na pół. Na każdego burgera kładziemy sałatę, ser, następnie smarujemy ser sosem, nakładamy kotlecika oraz pomidora i kiełki (jak na zdjęciu). Całość nadziewamy na wykałaczkę i podajemy. Jeżeli chcecie podać bugerki ciepłe, włóżcie je jeszcze na około 5 minut do piekarnika.

Porady

Gwarancją dobrych bułeczek zawsze jest ich dokładne wyrobienie.

Zobacz też:

Domowe burgery wieprzowo-wołowe

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem

Fit burger wołowy



*wpis powstał we współpracy z Browar Amber

 

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Iza
    25/02/2018 at 06:58

    Drozdze w proszku czy w kostce?

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      25/02/2018 at 11:52

      Świeże 🙂

       
  • Reply
    Jakub Ba
    25/01/2018 at 12:49

    Świetny pomysł! Koniecznie muszę zrobić takie przekąski jak chłopaki wpadną. Dla nich to chyba rozmiar burgerów trzeba by było powiększyć, a nie zmniejszyć 🙂

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      25/01/2018 at 12:56

      Myślę, że czy duże czy małe, będą się zajadać ze smakiem 🙂 Bułeczki są naprawdę przepyszne!

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top