Na szybko/ Przekąski

Pieczona ciecierzyca z puszki – zdrowa przekąska

Pieczona ciecierzyca z puszki jest ciekawą i szalenie modną alternatywą niezdrowych przekąsek, takich jak chipsy czy paluszki. Doskonała dla osób, które nie potrafią odmówić sobie podjadania. Dodatkowo ciecierzyca zawiera bardzo dużo białka, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu. Ciecierzycę możecie mniej lub bardziej podpiec, to zależy od Waszych preferencji. Ja rekomenduję jednak dość mocno ją przypiec, aby fajnie chrupała w zębach.


Pieczoną ciecierzycę można przygotowywać w różnych wariantach smakowych, dodając ulubione zioła i przyprawy. Również można pomyśleć o wersji na słodko, z miodem. Ja natomiast jestem fanką słonych przekąsek, więc pozostanę, jak na tę chwilę przy poniższej wersji 😉


Zobacz też:

Lemoniada chia fresca

Kulki owsiane z daktylami

Przepis na pieczoną ciecierzycę

Drukuj przepis
Porcji: miseczka Czas gotowania: 50 minut

Składniki

  • puszka ciecierzycy
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól

Przepis

1

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie przepłukujemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

2

Posypujemy papryką ostrą, słodką oraz polewamy olejem. Dokładnie mieszamy.

3

Wkładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczemy około 30-40 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Podczas pieczenia mieszamy kilka razy.

4

Kiedy ciecierzyca wystygnie, solimy ją i podajemy tak samo, jak słone orzeszki.

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Anita
    25/08/2017 at 12:52

    pewnie bylaby calkiem smaczna gdyby sie nie przypalila 🙂 polecam 25min w piekarniku z termoobiegiem, albo przykrecic temp o 20C albo zagladac co pare minut. Zamienic olej podany w przepisie na olej kokosowy zdrowszy.

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top