Pieczona ciecierzyca z puszki jest ciekawą i szalenie modną alternatywą niezdrowych przekąsek, takich jak chipsy czy paluszki. Doskonała dla osób, które nie potrafią odmówić sobie podjadania. Dodatkowo ciecierzyca zawiera bardzo dużo białka, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu. Ciecierzycę możecie mniej lub bardziej podpiec, to zależy od Waszych preferencji. Ja rekomenduję jednak dość mocno ją przypiec, aby fajnie chrupała w zębach.
Pieczoną ciecierzycę można przygotowywać w różnych wariantach smakowych, dodając ulubione zioła i przyprawy. Również można pomyśleć o wersji na słodko, z miodem. Ja natomiast jestem fanką słonych przekąsek, więc pozostanę, jak na tę chwilę przy poniższej wersji 😉
Zobacz też:
Przepis na pieczoną ciecierzycę
Drukuj przepisSkładniki
- puszka ciecierzycy
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżka oleju rzepakowego
- sól
Przepis
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie przepłukujemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
Posypujemy papryką ostrą, słodką oraz polewamy olejem. Dokładnie mieszamy.
Wkładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczemy około 30-40 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Podczas pieczenia mieszamy kilka razy.
Kiedy ciecierzyca wystygnie, solimy ją i podajemy tak samo, jak słone orzeszki.
1 komentarz
Anita
25/08/2017 at 12:52pewnie bylaby calkiem smaczna gdyby sie nie przypalila 🙂 polecam 25min w piekarniku z termoobiegiem, albo przykrecic temp o 20C albo zagladac co pare minut. Zamienic olej podany w przepisie na olej kokosowy zdrowszy.