Przepis na clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami, znalazłam u Ani Starmach. Jego apetyczny wygląd i prostota wykonania skłoniły mnie do tego, aby je przygotować. Przyznam, że obawiałam się czy rzeczywiście „mi się upiecze” :), ponieważ przygotowane ciasto było dość lejące (ciasto, którym zalewa się owoce jest podobne do ciasta naleśnikowego). Po wyjęciu ciasta z piekarnika przekonałam się, że moje obawy były zbędne. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Na pewno przygotuję inne wersje tego wypieku 🙂 Mi ciasto smakuje szczególnie na ciepło. Wydaję mi się także, że dobrym połączeniem dla niego byłyby lody 🙂
Forma, w której przygotowywałam ciasto ma 28 cm średnicy.
Zobacz też: Jogurtowe ciasto z owocami
Przepis na clafoutis - szybkie ciasto z czereśniami
Drukuj przepisSkładniki
- 0,5 kg czereśni
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 125 g mąki
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- masło do wysmarowania formy
Przepis
Czereśnie drylujemy i zasypujemy połową cukru.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy szczyptę soli, mąkę oraz mleko. Energicznie mieszamy, aby wytworzyły się bąble i nie było grudek.
Formę na ciasto smarujemy masłem, wykładamy na nią owoce i zalewamy przygotowaną masą.
Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia się ciasta.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
2 komentarze
Zuzia
02/02/2021 at 16:18Czy jajka ucieramy z cukrem na puch, czy tyle do połączenia?
Kasia Nowakowska
08/02/2021 at 15:03do połączenia