Desery/ Wypieki

Clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami

Przepis na clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami, znalazłam u Ani Starmach. Jego apetyczny wygląd i prostota wykonania skłoniły mnie do tego, aby je przygotować. Przyznam, że obawiałam się czy rzeczywiście “mi się upiecze” :), ponieważ przygotowane ciasto było dość lejące (ciasto, którym zalewa się owoce jest podobne do ciasta naleśnikowego). Po wyjęciu ciasta z piekarnika przekonałam się, że moje obawy były zbędne. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Na pewno przygotuję inne wersje tego wypieku 🙂 Mi ciasto smakuje szczególnie na ciepło. Wydaję mi się także, że dobrym połączeniem dla niego byłyby lody 🙂

Forma, w której przygotowywałam ciasto ma 28 cm średnicy.


Zobacz też: Jogurtowe ciasto z owocami

Przepis na clafoutis - szybkie ciasto z czereśniami

Drukuj przepis
Porcji: 10-12 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 0,5 kg czereśni
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • masło do wysmarowania formy

Przepis

1

Czereśnie drylujemy i zasypujemy połową cukru.

2

W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy szczyptę soli, mąkę oraz mleko. Energicznie mieszamy, aby wytworzyły się bąble i nie było grudek.

3

Formę na ciasto smarujemy masłem, wykładamy na nią owoce i zalewamy przygotowaną masą.

4

Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia się ciasta.

5

Podajemy posypane cukrem pudrem.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top