Odrywane drożdżowe ślimaczki są moją kolejną propozycją na smaczną przekąskę. Wcześniej przygotowywałam Ziołowy chlebek odrywany oraz Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami.
Dziś natomiast w roli głównej szynka, ketchup oraz ser! 🙂 Odrywane bułeczki są idealne do pracy czy na wycieczkę.
Przepis na drożdżowe odrywane ślimaczki
Drukuj przepisSkładniki
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 60 g masła
- 450 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 16 plasterków szynki
- 16 plasterków sera
- 16 łyżeczek ketchupu
- tortownica/dowolna foremka do pieczenia
Przepis
Na gaz wstawiamy rondelek z wodą i mlekiem, po czym roztapiamy w nim masło i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodajemy jajka, wlewamy przestudzone mleko i rozrabiamy mikserem ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość.
Naczynie, do którego odkładamy ciasto, smarujemy olejem, aby się do niego nie przyklejało.
Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego 16 kulek.
Z każdej kulki wyrabiamy wałeczek.
Wałeczki po kolei rozpłaszczamy.
Każdy smarujemy ketchupem i kładziemy na każdy plasterek szynki oraz plasterek sera.
Zawijamy ciasto w ślimaczka.
Wkładamy ślimaczka do tortownicy.
To samo robimy z kolejnymi partiami ciasta, przyklejając kawałek ciasta do drugiego kawałka, aż forma nam się zapełni.
Odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze 30 minut.
Wkładamy do piekarnika z temperaturą około 160-170 stopni (termoobieg). Pieczemy około 50 minut do zrumienienia.
7 komentarzy
Magda
24/04/2017 at 10:57Doskonałe!
Weronika
13/04/2017 at 15:40Mam ogromną ochotę na sprawdzenie tego przepisu i przede wszystkim – pysznie.
Kasia Nowakowska
13/04/2017 at 19:48Zachęcam 🙂
Marzena
09/03/2017 at 02:23Rewelacja. Nie omieszkam sprawdzić tego przepisu.
Kasia Nowakowska
09/03/2017 at 09:49Zachęcam 🙂 U mnie w pracy każdy się nimi zajadał. Jednak na przyszłość całość posypałabym jeszcze startym serem, aby był bardziej wyczuwalny 🙂 Pozdrawiam!
gosia
24/02/2017 at 22:28Bardzo lubię pikantne drożdżowe wypieki. Piekę podobne zamiast tradycyjnej pizzy.
Kasia Nowakowska
25/02/2017 at 10:55Co jest Twoim specjałem? 🙂