Pieczywo/ Przekąski/ Śniadania/ Śniadania na słono/ Wypieki

Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem

Odrywane drożdżowe ślimaczki są moją kolejną propozycją na smaczną przekąskę. Wcześniej przygotowywałam Ziołowy chlebek odrywany oraz Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami.

Dziś natomiast w roli głównej szynka, ketchup oraz ser! 🙂 Odrywane bułeczki są idealne do pracy czy na wycieczkę.

Przepis na drożdżowe odrywane ślimaczki

Drukuj przepis
Porcji: 16 bułeczek Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 60 g masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 16 plasterków szynki
  • 16 plasterków sera
  • 16 łyżeczek ketchupu
  • tortownica/dowolna foremka do pieczenia

Przepis

1

Na gaz wstawiamy rondelek z wodą i mlekiem, po czym roztapiamy w nim masło i odstawiamy do przestygnięcia.

2

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól.

3

Dodajemy jajka, wlewamy przestudzone mleko i rozrabiamy mikserem ciasto.

4

Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość.

5

Naczynie, do którego odkładamy ciasto, smarujemy olejem, aby się do niego nie przyklejało.

6

Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego 16 kulek.

7

Z każdej kulki wyrabiamy wałeczek.

8

Wałeczki po kolei rozpłaszczamy.

9

Każdy smarujemy ketchupem i kładziemy na każdy plasterek szynki oraz plasterek sera.

10

Zawijamy ciasto w ślimaczka.

11

Wkładamy ślimaczka do tortownicy.

12

To samo robimy z kolejnymi partiami ciasta, przyklejając kawałek ciasta do drugiego kawałka, aż forma nam się zapełni.

13

Odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze 30 minut.

14

Wkładamy do piekarnika z temperaturą około 160-170 stopni (termoobieg). Pieczemy około 50 minut do zrumienienia.

  
    

Może ci się spodobać

7 komentarzy

  • Reply
    Magda
    24/04/2017 at 10:57

    Doskonałe!

  • Reply
    Weronika
    13/04/2017 at 15:40

    Mam ogromną ochotę na sprawdzenie tego przepisu i przede wszystkim – pysznie.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      13/04/2017 at 19:48

      Zachęcam 🙂

  • Reply
    Marzena
    09/03/2017 at 02:23

    Rewelacja. Nie omieszkam sprawdzić tego przepisu.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      09/03/2017 at 09:49

      Zachęcam 🙂 U mnie w pracy każdy się nimi zajadał. Jednak na przyszłość całość posypałabym jeszcze startym serem, aby był bardziej wyczuwalny 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    gosia
    24/02/2017 at 22:28

    Bardzo lubię pikantne drożdżowe wypieki. Piekę podobne zamiast tradycyjnej pizzy.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      25/02/2017 at 10:55

      Co jest Twoim specjałem? 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top