Desery/ Wypieki

Babeczki z bułki tartej z powidłami

Niecodzienny przepis na babeczki/ciasteczka podkradłam od babci. Osobiście wydają mi się za słodkie, jednak nie jestem osobą, która lubi się opychać słodyczami, tylko delektować, także weźcie na to poprawkę 🙂
Składniki
– 200g masła
– 3/4 szklanki cukru
– 2 jajka
– 2 szklanki bułki tartej
– szklanka mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– słoiczek powideł śliwkowych
Masło ucieramy z cukrem i jajkami, aby uzyskać w miarę gładką masę. Następnie dodajemy do niej zmieszaną bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wyjdzie ono dość zbite, będziemy w stanie uformować z niego kuleczki/babeczki.
Jeżeli macie foremki na babeczek, do każdej z nich wkładamy ciasto na połowę wysokości. Jeżeli nie macie foremek, możecie wyrobić kuleczki i je spłaszczyć.
W ciasteczkach robimy palcem dziurkę, po czym wkładamy w nią powidła. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni, do momentu zrumieniania – 20-30 minut.
Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Justyna Żak
    19/01/2014 at 18:47

    pysznie wyglądają:)

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top