Boże Narodzenie/ Napoje/ Owoce

Pomarańcze do herbaty

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)
Zostały mi pomarańcze i… wyczarowałam dodatek do herbaty. Cudownie rozgrzewający.
Składniki
– pomarańcze
– cukier
– miód
– woda
– goździki
– kora cynamonu
– rum/wódka – chociaż możemy zrobić bez alkoholu
Słoiki i pomarańcze wyparzamy. Następnie owoce kroimy w plastry. Wkładamy do słoików dość ściśle, między plastry dodajemy także goździki i cynamon.
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier (filiżanka cukru na dwie filiżanki wody), gotujemy. Kiedy cukier zupełnie się rozpuści zalewamy słoiczki do pełna. W przypadku owoców z alkoholem, nalewamy do połowy i dopełniamy wódką/rumem. Do każdego słoiczka dodajemy także po łyżeczce miodu. Zakręcamy słoiki. Odstawiamy na około 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
P.S. Można spróbować wcześniej, jednak nie będą tak aromatyczne.
Dokładne proporcje i lepsze zdjęcia dodam w weekend – produkcja będzie wrzeć 🙂
Ciao!
 
  

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Kasia
    15/12/2015 at 09:43

    Zainspirowana Zrobiłam.wczoraj z myślą żeby dać takie sloiczki rodzinie na święta i w słoiczkach nie wkleslo się wieczko czy wytrzymają do świąt czy lepiej je zapasteryzowac? Pozdrawiam

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      15/12/2015 at 09:47

      Ja bym zapasteryzowała 😉

      • Reply
        Kasia
        15/12/2015 at 14:30

        Dziękuję tak chyba zrobię dla pewności 😉

  • Reply
    Tossa
    23/01/2014 at 11:30

    W sam raz ta herbatka na dzisiejszą pogodę ! Z moją grypą i śniegiem za oknem to będzie idealne połączenie.

  • Reply
    Ash
    16/01/2014 at 13:01

    Ależ mam teraz ochotę na kubek ciepłej, aromatycznej herbaty. Idealny przepis na zimowe popołudnia 🙂

  • Reply
    Kamciss
    15/01/2014 at 19:36

    Też robię taką herbatkę wieczorami! Pycha 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top