Zostały mi pomarańcze i… wyczarowałam dodatek do herbaty. Cudownie rozgrzewający.
Składniki
– pomarańcze
– cukier
– miód
– woda
– goździki
– kora cynamonu
– rum/wódka – chociaż możemy zrobić bez alkoholu
Słoiki i pomarańcze wyparzamy. Następnie owoce kroimy w plastry. Wkładamy do słoików dość ściśle, między plastry dodajemy także goździki i cynamon.
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier (filiżanka cukru na dwie filiżanki wody), gotujemy. Kiedy cukier zupełnie się rozpuści zalewamy słoiczki do pełna. W przypadku owoców z alkoholem, nalewamy do połowy i dopełniamy wódką/rumem. Do każdego słoiczka dodajemy także po łyżeczce miodu. Zakręcamy słoiki. Odstawiamy na około 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
P.S. Można spróbować wcześniej, jednak nie będą tak aromatyczne.
Dokładne proporcje i lepsze zdjęcia dodam w weekend – produkcja będzie wrzeć 🙂
Ciao!
6 komentarzy
Kasia
15/12/2015 at 09:43Zainspirowana Zrobiłam.wczoraj z myślą żeby dać takie sloiczki rodzinie na święta i w słoiczkach nie wkleslo się wieczko czy wytrzymają do świąt czy lepiej je zapasteryzowac? Pozdrawiam
Kasia Nowakowska
15/12/2015 at 09:47Ja bym zapasteryzowała 😉
Kasia
15/12/2015 at 14:30Dziękuję tak chyba zrobię dla pewności 😉
Tossa
23/01/2014 at 11:30W sam raz ta herbatka na dzisiejszą pogodę ! Z moją grypą i śniegiem za oknem to będzie idealne połączenie.
Ash
16/01/2014 at 13:01Ależ mam teraz ochotę na kubek ciepłej, aromatycznej herbaty. Idealny przepis na zimowe popołudnia 🙂
Kamciss
15/01/2014 at 19:36Też robię taką herbatkę wieczorami! Pycha 🙂