Boże Narodzenie/ Śniadania

Pieczony łosoś na kanapki

Już w niedzielę ruszy kolejna zbiórka Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, dlatego też postanowiłam dołączyć do akcji! Razem ze sklepem Smaki Południa przeznaczyliśmy na ten cel zestawy do wody i trufle. Zajrzyjcie na aukcje i podnieście stawkę chociaż symbolicznie, o złotówkę 🙂
Ach, pamiętam, jak za czasów podstawówki i gimnazjum stałam na mrozie z puszką w dłoni. Fajnieee było!
Nawiązując do jedzenia… dziś łosoś pieczony!
Na kanapki, do makaronu, ryżu, jak tylko zechcecie, tak czy siak jest pyszny i każdy go zrobi!
Składniki:
– około 300g filetu z surowego łososia
– łyżka masła
– 2 ząbki czosnku
– zioła prowansalskie
– sól i pieprz
Łososia kładziemy na kawałku folii aluminiowej, po czym przyprawiamy ziołami, solimy i pieprzymy, nakładamy na niego roztłuczone ząbki czosnku i kawałeczki masła – zawijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni około 15 minut.
I już!
Smacznego!
 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Carpaccio z wędzonego łososia - szybka przystawka - kuchniabazylii.pl
    19/01/2017 at 22:02

    […] Zobacz też: Pieczony łosoś na kanapki […]

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top