Omlety są wspaniałe na szybkie śniadania czy kolacje. Mając niewiele w lodówce, można wyczarować coś tak pysznego! 🙂 Wersje na słodko czy słono – które jednak lubię bardziej, zadowolą niejednego głodomora. Kojarzą się z dzieciństwem. To mama robiła najpyszniejsze, puszyste omlety, nikt jej nie dorównywał… do czasu 😉 Powoli ja przejmuję pałeczkę!
Składniki ciasta:
– 2 jajka
– szczypta soli
Dodatki:
– roszponka
– starty żółty ser
– szynka i cebula podsmażone na patelni
Ubijamy białka ze szczyptą soli (na sztywno). Następnie dodajemy żółtka. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy ciasto na dobrze rozgrzany olej. Czekamy, aż troszkę się zetnie i na jednej połówce kładziemy dodatki. Drugą połową omleta je przykrywamy. Po chwili przewracamy omlet, aby się bardziej zrumienił.
Smacznego! 🙂
14 komentarzy
Nieśka
07/02/2012 at 19:48Mmm, pychota!
Nemi
28/01/2012 at 18:51Kolorowy i smakowity:)
Lovelykate
28/01/2012 at 14:46Przepyszny, kolorowy omlet. Świetnie wygląda 🙂
katie
28/01/2012 at 12:35Zazwyczaj nie wychodzą mi omlety… Ale ten wygląda super! nie robiłam jeszcze takiego składanego a wygląda na w miarę prosty 🙂
Joanna
28/01/2012 at 12:24Innymi słowy omlet na bogato. Pyszny na pewno:-D
Dorota Szubert
28/01/2012 at 09:57omlet idealny!!!
klliisiaa
27/01/2012 at 15:39muszę w końcu się uraczyć takim sniadankiem! 🙂
Sue
26/01/2012 at 20:33Wygląda jak z filmu! 🙂
Nataliya
26/01/2012 at 20:04Pysznie wygląda;))
Dusia
26/01/2012 at 20:02lubię takie omleciki 🙂
Domi w kuchni
26/01/2012 at 19:53Na takie śniadaniowe pyszności to ja się piszę 🙂
Shyfull
26/01/2012 at 19:18omlecik bardzo apetyczny, bardzo smakowite zdjęcia 🙂 tak, tak przyszły tydzień może być, bo na razie jestem u K. a przyszłej teściowej wolę się nie narażać krzątaniem po kuchni 😛
ślub już w lipcu 😐
miss_coco
26/01/2012 at 19:15Czuje, ze by mi taki omlet smakowal ;))
Bernadeta
26/01/2012 at 18:14omlecik pierwsza klasa!