Szakszuka z soczewicą jest moją kolejną, jajeczną propozycją na wypasione śniadanie. Szakszukę lubię za jej prostotę w przygotowaniu oraz możliwość eksperymentów przy jej przyrządzaniu – nie ma opcji, aby takie śniadanie nie wyszło. Mam nadzieję, że polubicie ten przepis tak samo jak ja 🙂 Jeżeli szukacie inspiracji na wypasione, weekendowe śniadania, zajrzyjcie koniecznie tutaj: Przepisy na śniadania z jajkiem.
Zobaczcie też inne przepisy na szakszukę:
Szakszuka z cukinią
Zielona szakszuka
Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą
Szakszuka z papryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend
Przepis na szakszukę z soczewicą
Drukuj przepisSkładniki
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 pomidory
- papryka
- mała puszka soczewicy
- łyżeczka kuminu
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 3 jajka
- koperek/natka pietruszki/szczypiorek do podania
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Na maśle podsmażamy posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Kumin rozcieramy w moździerzu.
Do podsmażanej cebuli i czosnku dodajemy pomidory, paprykę oraz przyprawy. Smażymy około 5 minut na dużym ogniu, aż woda z pomidorów odparuje. Dodajemy soczewicę, solimy i pieprzymy do smaku.
W warzywach robimy 3 wgłębienia i wbijamy kolejno jajka. Następnie całość smażymy na średnim ogniu. Aby jajka dobrze się ścięły, przykrywamy patelnię pokrywką.
Całość przed podaniem oprószamy pieprzem, podajemy posypane zieleniną, wraz z pieczywem z masłem.
1 komentarz
Adrian Książka
08/10/2018 at 14:30Brzmi wyśmienicie, idealny pomysł na sycące i pyszne śniadanie 🙂 Chyba w przyszły weekend skuszę się na coś takiego, bo w tygodniu to czasu za bardzo nie ma 🙁