Makaron z salami i cukinią przygotowywałam zaledwie 20 minut – wystarczyło tylko tyle, aby spełnić moje smakowe oczekiwania. Przy okazji zrobiłam więcej porcji, aby mieć na jutro, jako obiad do pracy. Dodatkowo wyczyściłam lodówkę z resztek 😉 Mam nadzieję, że ten przepis także Wam się spodoba.
Do swojego dania użyłam makronu spaghetti, ale oczywiście możecie użyć innego, ulubionego rodzaju. W moim makaronie cukinia jest lekko chrupkawa, co lubię, jednak jeżeli wolicie, aby była bardziej miękka, podsmażcie ją nieco dłużej niż w przepisie.
Zobaczcie też inne przepisy na makaron:
Makaron z łososiem i cukinią
Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami
Makaron z zielonym pesto z bazylii
Przepis na makaron z salami i cukinią
Drukuj przepisSkładniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 60 g salami
- mała cukinia
- pieprz i sól
- twardy ser do posypania makaronu
- 300 g makaronu
Przepis
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Plastry salami kroimy w ćwiartki. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy ją w kostkę, dodajemy do podsmażanych składników i dalej podsmażamy, aby cukinia lekko zmiękła.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy, wrzucamy na patelnie, dokładnie mieszamy ze składnikami.
Nakładamy na talerze, posypujemy serem oraz pieprzem. Salami jest na tyle słone, że nie doprawiałam dania solą.
1 komentarz
Ola
15/09/2017 at 09:26cześć KASIU, ŚWINKO 😀