Makarony/ Makarony z wieprzowiną/wołowiną/ Na szybko/ Obiady

Makaron z salami i cukinią

Makaron z salami i cukinią przygotowywałam zaledwie 20 minut – wystarczyło tylko tyle, aby spełnić moje smakowe oczekiwania. Przy okazji zrobiłam więcej porcji, aby mieć na jutro, jako obiad do pracy. Dodatkowo wyczyściłam lodówkę z resztek 😉 Mam nadzieję, że ten przepis także Wam się spodoba.


Do swojego dania użyłam makronu spaghetti, ale oczywiście możecie użyć innego, ulubionego rodzaju. W moim makaronie cukinia jest lekko chrupkawa, co lubię, jednak jeżeli wolicie, aby była bardziej miękka, podsmażcie ją nieco dłużej niż w przepisie.


Zobaczcie też inne przepisy na makaron:

Makaron z łososiem i cukinią

Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Makaron z zielonym pesto z bazylii

Przepis na makaron z salami i cukinią

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 60 g salami
  • mała cukinia
  • pieprz i sól
  • twardy ser do posypania makaronu
  • 300 g makaronu

Przepis

1

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Plastry salami kroimy w ćwiartki. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie.

2

Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy ją w kostkę, dodajemy do podsmażanych składników i dalej podsmażamy, aby cukinia lekko zmiękła.

3

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy, wrzucamy na patelnie, dokładnie mieszamy ze składnikami.

4

Nakładamy na talerze, posypujemy serem oraz pieprzem. Salami jest na tyle słone, że nie doprawiałam dania solą.

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Ola
    15/09/2017 at 09:26

    cześć KASIU, ŚWINKO 😀

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top