Pierś kurczaka w kurkumie i imbirze to moja propozycja na urozmaicenie jadłospisów z mięsem drobiowym w roli głównej. Jakiś czas temu upodobałam sobie mięso przyprawione mocno kurkumą, imbirem, czosnkiem, papryką z dodatkiem sosu sojowego czy rybnego. Takie smaki znajdziecie też w niedawnym przepisie jak Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską. Zajrzyjcie także do wpisu na Smażoną pierś kurczaka na patelni grillowej, gdzie znajdziecie kilka wskazówek na temat odpowiednio wysmażonego mięsa. Mam nadzieję, że któraś z tych propozycji przypadnie Wam do gustu. Jeżeli przygotujecie przepis z mojego bloga, dajcie znać, jak smakowało, opinie są dla mnie bardzo cenne. Dziękuję i życzę Wam smacznego!
Zobacz też:
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą
Przepis na pierś kurczaka w kurkumie i imbirze
Drukuj przepisSkładniki
- 2 piersi z kurczaka
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Przepis
Piersi oczyszczamy i przekrajamy na pół, aby były cieńsze. Wszystkie przyprawy, olej i sos sojowy mieszamy. Wkładamy do tak powstałej marynaty kawałki mięsa. Odstawiamy na około 15 minut. Im dłużej będziecie marynować, mięso będzie smaczniejsze.
Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron do mocnego zrumienienia - około 5-7 minut z każdej strony, lekko dociskając mięso do patelni.
Możecie wykorzystać także zwykłą patelnię lub upiec mięso w piekarniku. Jednak patelnia grillowa sprawi, że mięso będzie niezwykle soczyste.
1 komentarz
Natalia
01/03/2019 at 09:26O mamo! Już wiem, co przygotuję w niedzielę na obiad! 🙂 wygląda bardzo apetycznie i świetnie podane! 😉