Dania z drobiem/ Na szybko/ Obiady/ Ryż

Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu

Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu to bardzo prosty przepis, idealny dla osób zabieganych i tych gotujących na dwa dni. Doskonały także dla tych, którym nie smakuje gotowane mięso z rosołu czy tych, którzy nie lubią marnować resztek. U mnie zazwyczaj mięso z rosołu jest zjadane, bo każdy je lubi. Kotleciki natomiast są pomysłem dla tych, którzy nie wiedzą co z nim zrobić. Takie kotleciki najlepiej podać z pieczonymi warzywami lub warzywami na patelnię. Oczywiście możecie dobrać do nich ulubioną surówkę czy też ziemniaki. Kotleciki smakują podobnie jak kotlety mielone. Zrobiłam je z mięsa z kurczaka, jednak można je przygotować także z wołowiny czy mięsa indyka.

Zobacz też:

Kotleciki z kurczaka z pieczarkami

Kotleciki ryżowe z soczewicą

Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu

Drukuj przepis
Porcji: 8-10 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 300 g gotowanego mięsa z rosołu
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

1

Mięso, cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa, a następnie mieszamy z ryżem.

2

Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę - masa ma mieć taką konsystencję, aby swobodnie formowała się w kotelciki. Kiedy jest za rzadka, dodajcie odrobinę bułki tartej. Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3

Formujemy z niej kotleciki i obtaczamy każdy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, powinien on zakrywać całe dno patelni.

4

Smażymy kotlety na dużym ogniu do zrumienienia - po około 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top