Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu to bardzo prosty przepis, idealny dla osób zabieganych i tych gotujących na dwa dni. Doskonały także dla tych, którym nie smakuje gotowane mięso z rosołu czy tych, którzy nie lubią marnować resztek. U mnie zazwyczaj mięso z rosołu jest zjadane, bo każdy je lubi. Kotleciki natomiast są pomysłem dla tych, którzy nie wiedzą co z nim zrobić. Takie kotleciki najlepiej podać z pieczonymi warzywami lub warzywami na patelnię. Oczywiście możecie dobrać do nich ulubioną surówkę czy też ziemniaki. Kotleciki smakują podobnie jak kotlety mielone. Zrobiłam je z mięsa z kurczaka, jednak można je przygotować także z wołowiny czy mięsa indyka.
Zobacz też:
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami
Kotleciki ryżowe z soczewicą
Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu
Drukuj przepisSkładniki
- 300 g gotowanego mięsa z rosołu
- 100 g ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis
Mięso, cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa, a następnie mieszamy z ryżem.
Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę - masa ma mieć taką konsystencję, aby swobodnie formowała się w kotelciki. Kiedy jest za rzadka, dodajcie odrobinę bułki tartej. Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Formujemy z niej kotleciki i obtaczamy każdy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, powinien on zakrywać całe dno patelni.
Smażymy kotlety na dużym ogniu do zrumienienia - po około 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
0 komentarzy