Smaczne kotleciki z ryżem i soczewicą możecie podawać w towarzystwie ulubionych sosów. Kotleciki sprawdzą się doskonale, jako lunch do pracy – zrobicie je w ciągu niecałej godziny, bez większych problemów 🙂
Składniki na około 10 kotlecików:
- torebka ryżu basmanti
- puszka soczewicy – 425 ml
- 1/4 czerwonej papryki
- mała cebula
- troszkę szczypiorku
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotlecików
- pół łyżeczki curry
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta tymianku
- pieprz i sól do smaku
Krok 1
Gotujemy ryż. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę odcedzamy. Paprykę, cebulę, szczypiorek i czosnek siekamy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy.
Krok 2
Do podanych składników dodajemy jajka, oraz 4-5 łyżek bułki tartej. Mieszamy dokładnie do uzyskania zwartej konsystencji.
Krok 3
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zezłocenia. Podajemy z ulubionym sosem 🙂
0 komentarzy