Obiady

Kotleciki ryżowe z soczewicą

Smaczne kotleciki z ryżem i soczewicą możecie podawać w towarzystwie ulubionych sosów. Kotleciki sprawdzą się doskonale, jako lunch do pracy – zrobicie je w ciągu niecałej godziny, bez większych problemów 🙂


Składniki na około 10 kotlecików:

  • torebka ryżu basmanti
  • puszka soczewicy – 425 ml
  • 1/4 czerwonej papryki
  • mała cebula
  • troszkę szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotlecików
  • pół łyżeczki curry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta tymianku
  • pieprz i sól do smaku

Krok 1

Gotujemy ryż. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę odcedzamy. Paprykę, cebulę, szczypiorek i czosnek siekamy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy.

Krok 2

Do podanych składników dodajemy jajka, oraz 4-5 łyżek bułki tartej. Mieszamy dokładnie do uzyskania zwartej konsystencji.

Krok 3

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zezłocenia. Podajemy z ulubionym sosem 🙂

kotleciki_ryzowe_2

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top