Od jakiegoś czasu, chodząc na lunche, upodobałam sobie placuszki z cukinii, dlatego dziś, postanowiłam zrobić własne. Zabiorę je w pudełku do odgrzania, do pracy 🙂 Mniam! Oprócz cukinii, użyłam ziemniaków oraz odrobiny czosnku. Zjadłam porcję z kwaśną śmietaną i szczypiorem.
Zapraszam Was także na przepis po Placuszki z cukinią, jabłkiem i szpinakiem oraz Placuszki z ziemniaków, ze szczypiorkiem.
Składniki na około 10 placuszków:
- cukinia
- 2 średnie ziemniaki
- ząbek czosnku
- 6 łyżek bułki tartej
- jajko
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Krok 1
Cukinię (ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie ją solimy i odstawiamy na około 20 minut. Kiedy cukinia puści wodę, odcedzamy ją. Następnie ścieramy na tej samej tarce ziemniaki i łączymy z cukinią. Na tarce o małych oczkach ścieramy ząbek czosnku i dodajemy do całości.
Krok 2
Do ziemniaków i cukinii dodajemy bułkę tartą oraz jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy, aby masa była jednolita. Nagrzewamy dobrze olej i smażymy placuszki z dwóch stron do zrumienienia.
0 komentarzy