Obiady/ Przystawki

Placuszki z cukinii i ziemniaków

Od jakiegoś czasu, chodząc na lunche, upodobałam sobie placuszki z cukinii, dlatego dziś, postanowiłam zrobić własne. Zabiorę je w pudełku do odgrzania, do pracy 🙂 Mniam! Oprócz cukinii, użyłam ziemniaków oraz odrobiny czosnku. Zjadłam porcję z kwaśną śmietaną i szczypiorem.


Zapraszam Was także na przepis po Placuszki z cukinią, jabłkiem i szpinakiem oraz Placuszki z ziemniaków, ze szczypiorkiem.


Składniki na około 10 placuszków:

  • cukinia
  • 2 średnie ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • 6 łyżek bułki tartej
  • jajko
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1

Cukinię (ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie ją solimy i odstawiamy na około 20 minut. Kiedy cukinia puści wodę, odcedzamy ją. Następnie ścieramy na tej samej tarce ziemniaki i łączymy z cukinią. Na tarce o małych oczkach ścieramy ząbek czosnku i dodajemy do całości.

Krok 2

Do ziemniaków i cukinii dodajemy bułkę tartą oraz jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy, aby masa była jednolita. Nagrzewamy dobrze olej i smażymy placuszki z dwóch stron do zrumienienia.


placuszki_z_cukinii_przepis

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top