Makarony/ Obiady/ Zupy

Rozgrzewająca zupa tajska z kurczakiem

 

Tajskie smaki bardzo lubię, jednak w domu nigdy nie udaje mi się odtworzyć takich, jak na warsztatach kulinarnych czy w restauracji – brakuje tego czegoś, ale… namiastka zawsze jest 🙂 Ta zupa jest idealna na chłodne dni, albo wtedy kiedy przejadły Wam się typowe polskie zupy czy kremy z warzyw.

Składniki

– około 300 g piersi z kurczaka

– litr bulionu drobiowego

– mleczko kokosowe

– makaron ryżowy lub taki, jaki lubicie 🙂

 

– łyżeczka roztartego kuminu

– 2 łyżki suszonej kolendry

– 4 posiekane ząbki czosnku

– 2 centymetry obranego i startego na tarce imbiru

– mała posiekana papryczka chilli

– posiekana szalotka

Wszystkie składniki podsmażamy kilka minut, do zeszklenia na małej ilości oleju, aby nabrały aromatu. Następnie zalewamy je mleczkiem kokosowym, kiedy się lekko zagrzeję dodajemy kurczaka i gotujemy przez kilkanaście minut na małym ogniu, aż kurczak zmięknie. Całość powoli wlewamy do gorącego bulionu.

– sok z jednej limonki

– 3 łyżki sosu rybnego

– 2 łyżki pasty z trawy cytrynowej

– łyżka sosu sojowego

– 2 łyżki tabasco

Podane wyżej składniki stopniowo dodajemy do bulionu połączonego z mleczkiem kokosowym i kurczakiem. Gotujemy przez kilka minut. W zależności od gustów smakowych, możecie dodać większą ilość każdego ze składników 🙂 Zupę podajemy z makaronem. Ozdabiamy najlepiej świeżą kolendrą.

zupa_tajska

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top