Mięsa/ Obiady/ Przystawki/ Sałatki

Pikantne nóżki z kurczaka z sałatą rzymską i dipem z papryki

Dziś mam dla Was miękkie i soczyste udka kurczaka w lekko pikantnej marynacie, a do tego prosta, szybka surówka i sos z pieczonej papryki. Wszystko bardzo łatwe do przygotowania, jednak nieco czasochłonne. Spróbujcie 🙂

Składniki

– 0,5 kg udek z kurczaka

– łyżka cukru

– 2 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki soli

– 3 łyżki słodkiej papryki

– szczypta pieprzu

– 3 posiekane ząbki czosnku

– 2 łyżeczki tabasco

Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i nacieramy nimi kawałki kurczaka. Wkładamy do naczynia, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż mięso się zamarynuje. Następnie umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 30 minut, po czym zwiększamy nagrzanie piekarnika do 200 stopni i pieczemy do zrumienienia. W trakcie pieczenia można podlać mięso wodą, aby było bardziej soczyste.

Sałatka

– sałata rzymska

– czerwona cebula

– ząbek czosnku

– połowa papryczki żółtej pepperoni

– odrobina startego imbiru

– sok z połowy cytryny

– szczypta soli

– łyżeczka cukru

– łyżka oleju słonecznikowego

Sałatę rwiemy na kawałki, a cebulę kroimy w pióra. Czosnek i papryczkę siekamy na małe kawałki, imbir ścieramy na tarce, następnie dodajemy do nich pozostałe składniki (sok z cytryny, sól, cukier, olej), aby powstał sos. Sałatę i cebulę zalewamy sosem około 30 minut przed podaniem.

Dip z pieczonej papryki 

– 2 papryki

– oliwa z oliwek

– sól i pieprz

Paprykę oczyszczamy, kroimy na kawałki, wykładamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni, do momentu zmięknięcia, zrumienienia. Po ostygnięciu paprykę blendujemy, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, pieprz i sól.

udka_kurczaka_pikantne
udka_kurczaka_pikantne_3

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    oliwa z oliwek
    26/12/2015 at 23:22

    Zdjęcia, super! Przepis, super! 🙂

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top