Makarony/ Sałatki

Sałatka makaronowa z dynią, jarmużem i serem pleśniowym

Jakiś czas temu Jakub z tymrazem.pl wezwał mnie do wyzwania, aby przygotować danie z dynią, jarmużem oraz orzechami. Co prawda dynia i jarmuż są, ale orzechy zupełnie uciekły mi z pamięci 😉 Jednak, mimo wszystko – zadanie wykonane!

Składniki

– dwie garście surowego makaronu farfalle

– pół małej dyni Hokkaido

– łyżeczka cukru

– dwie garście jarmużu

– łyżka masła

– szczypta gałki muszkatołowej

– ząbek czosnku

– pół opakowania serka pleśniowego typu blue

– oliwa z oliwek

– sól i pieprz do smaku

Obraną dynię kroimy na słupki, po czym podsmażamy ją na odrobinie masła. Dodajemy do niej cukier i smażymy na sporym ogniu, aby zmiękła i się przyrumieniła.

Na drugiej patelni podsmażamy na maśle jarmuż, dodajemy do niego czosnek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy do momentu, aż nieco zmięknie.

Ugotowany makaron mieszamy z dynią, jarmużem oraz pokrojonym w kostkę serem. Dolewamy do całości oliwę z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.

makaron_dynia_jarmuż
 

 

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top