Jakiś czas temu Jakub z tymrazem.pl wezwał mnie do wyzwania, aby przygotować danie z dynią, jarmużem oraz orzechami. Co prawda dynia i jarmuż są, ale orzechy zupełnie uciekły mi z pamięci 😉 Jednak, mimo wszystko – zadanie wykonane!
Składniki
– dwie garście surowego makaronu farfalle
– pół małej dyni Hokkaido
– łyżeczka cukru
– dwie garście jarmużu
– łyżka masła
– szczypta gałki muszkatołowej
– ząbek czosnku
– pół opakowania serka pleśniowego typu blue
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Obraną dynię kroimy na słupki, po czym podsmażamy ją na odrobinie masła. Dodajemy do niej cukier i smażymy na sporym ogniu, aby zmiękła i się przyrumieniła.
Na drugiej patelni podsmażamy na maśle jarmuż, dodajemy do niego czosnek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy do momentu, aż nieco zmięknie.
Ugotowany makaron mieszamy z dynią, jarmużem oraz pokrojonym w kostkę serem. Dolewamy do całości oliwę z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.

0 komentarzy