Sałatka owocowa z ananasem i granatem jest soczystą i pyszną przekąską, szczególnie w upalne lato. Masa witamin i orzeźwienia. Bywa tak, że w gorące dni taka sałatka potrafi zastąpić mi śniadanie czy kolację. Sałatka jest dość nieoczywista, ponieważ do słodkich owoców dodałam odrobinę kolendry i chili, które podkręciły smak. W sałatce najlepiej smakuje świeży ananas, jednak jeśli ciężko go Wam znaleźć, możecie zastąpić takim z puszki. Jednak świeży ananas ma dużo ciekawszy smak, jest odrobinę kwaśniejszy (bo nie zalany syropem cukrowym) oraz ma piękny żółty kolor. Sałatka postoi Wam dość długo na stole, ponieważ nie zawiera składników które szybko czernieją jak jabłko czy banan.
Zobaczcie też:
Sernik na zimno z jogurtów greckich
Sałatka owocowa – hit imprezy!
10 pysznych przepisów na zdrowe koktajle
Sałatka z melonem, granatem i serem feta
Przepis na sałatkę owocową z ananasem i granatem
Drukuj przepisSkładniki
- świeży ananas
- granat
- 500 g czerwonych winogron
- garść kolendry
- sos: łyżka płynnego miodu, sok z jednej cytryny, szczypta chili
Przepis
Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w plastry, a następnie w kostkę (pozbywamy się także zdrewniałych, włóknistych kawałków owocu, które mogą pojawić się w środku plastrów, ale nie muszą - niektóre odmiany ananasa można jest ze środkiem).
Granata obieramy ze skóry i oddzielamy ziarna owocu.
Winogrona kroimy na pół.
Kolendrę drobno siekamy.
Składniki sosu mieszamy ze sobą. Wszystkie owoce umieszczamy w misce i mieszamy z sosem. Odstawiamy na 15 minut do lodówki do schłodzenia.
0 komentarzy