Boże Narodzenie/ Desery/ Wypieki

Cynamonowe kruche ciasteczka

Dieta i bardzo intensywny przełom listopada i grudnia sprawiły, że nie wyrobiłam się z upieczeniem pierniczków. Od kilku lat piekłam te tradycyjne, do leżakowania.

Postarałam się zatem o namiastkę świątecznego smaku i zrobiłam kruche cynamonowe ciastka! Są przepyszne! Co prawda przy przygotowywaniu musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto jest dość kruche i trzeba obchodzić się z nim delikatnie.

Z ciasta wycinałam okrągłe ciastka, po czym odbijałam stemple – znajdziecie je już w większości sklepów z wyposażeniem kuchni/domu 🙂


Zobaczcie też:

Kruche ciasteczka maślane

Ciastka czekoladowe 


Przepis na ciastka cynamonowe

Drukuj przepis
Porcji: 50 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • jajko
  • 1-2 łyżeczki cynamonu - w zależności jaką intensywność cynamonu lubicie 🙂
  • opcjonalnie łyżeczka wody - jeżeli ciasto jest zbyt suche

Przepis

1

Zimne kawałki masła łączymy z mąką.

2

Następnie dodajemy jajko, cukier puder i cynamon.

3

Zagniatamy na jednolitą masę.

4

Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut.

5

Rozwałkowujemy partiami i wycinamy ciasteczka (dodatkowo możecie użyć stempli do ciastek, jak zrobiłam to ja).

6

Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, do zrumienienia.

ciasteczka-cynamonowe-2 ciasteczka-cynamonowe-3 ciasteczka-cynamonowe-5 ciasteczka-cynamonowe-6

 

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Ala
    11/01/2017 at 20:50

    Tylko dobrej kawy brakuje mi do tych ciasteczek. Ja pozwolę sobie polecić ten sklep http://www.swiatkawyiherbaty.com.pl sama kupuję u nich kawy i do ciast idealne.

     
  • Reply
    gin
    19/12/2016 at 21:11

    Ależ one śliczne! Szalenie mi się te stempelkowe ciasteczka podobają 🙂

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top