Wczoraj wieczorem naszła mnie ochota na kruche ciasteczka. Tym razem przygotowałam je klasycznie, beż żadnych dodatków, posypałam jedynie cukrami smakowymi. Sprawdźcie też przepis na ciasteczka ze skórką cytryny.
Składniki na około 50 ciasteczek
- 1,5 – 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- jajko
- pół szklanki cukru pudru
- łyżka wody
- jajko do posmarowania ciastek
- cukier do posypania ciastek
Krok 1
Łączymy składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy ciasto przykleja się do rąk, dodajemy mąki. Powinno jednak mieć ono dość luźną konsystencję – nie przesadźcie z ilością mąki, bo ciasteczka będą twarde. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Partiami rozwałkujemy ciasto o wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
1 komentarz
MeCooks
17/08/2016 at 12:03Proste i smaczne, super.