Wypieki

5 przepisów na cukier smakowy

Chciałabym Was zainspirować przepisami na cukier smakowy, którego użyjecie zarówno do wypieków, jak i słodzenia herbaty. Będą to smaki cytryny, pomarańczy, cynamonu, wanilii oraz rozmarynu. Po przygotowaniu cukrów, od razu ich użyłam i upiekłam kruche ciasteczka posypane aromatycznymi mieszankami 🙂 Kliknijcie po przepis – kruche ciasteczka maślane.


Wbrew pozorom, dawka słodkości potrzebna jest każdemu, aktywnemu człowiekowi. Niesłusznie obwiniamy cukier za otyłość, która tak naprawdę jest spowodowana brakiem ruchu i nieodpowiednią dietą – złemu rozłożeniu posiłków.
Dodatkowo, cukier dostarcza energii!, także po wysiłku na siłowni, wyżej wymienione ciasteczko jest jak najbardziej wskazane 🙂 Znalazłam jeszcze ciekawostkę na temat kaloryczności cukru: gram cukru ma 4 kalorie, gram tłuszczu 9, a alkohol – 7! Także… zadanie dla Was, aby przekalkulować czego spożywacie najwięcej i gdzie leży prawda o tych zbędnych kilogramach (o ile są) 😉

Jeżeli chodzi o proporcje cukru, a innych składników, polecam dodać ilość według uznania, bowiem każdy lubi inną intensywność smaków.


Przepis na cukier cytrynowy

Cytrynę wyparzamy, ścieramy skórkę i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na około tydzień.

Przepis na cukier pomarańczowy

Pomarańczę wyparzamy, ścieramy skórkę i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na około tydzień.

Przepis na cukier waniliowy

Laskę wanilii kroimy na pół i wydobywamy  z niej ziarna. Mieszamy je z cukrem oraz wkładamy do słoiczka pozostałą część laski wanilii. Odstawiamy na około tydzień.

Przepis na cukier cynamonowy

Laskę cynamonu ścieramy na tarce i mieszamy z cukrem. Kawałki pozostałej laski wkładamy do słoiczka. Odstawiamy na około tydzień.

Przepis na cukier rozmarynowy

Kilka gałązek rozmarynu wkładamy do cukru. Odstawiamy na około dwa tygodnie, aby cukier nabrał intensywnego smaku.


cukier_smakowycukier_smakowy_4cukier_smakowy_3 cukier_smakowy_2

 

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    MatczyneFanaberie
    17/08/2016 at 12:44

    dodałabym jeszcze cukier lawendowy. Dziś to jeden z moich ulubionych dodawanych do bez czy ciastek maślanych 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top