Chciałabym Was zainspirować przepisami na cukier smakowy, którego użyjecie zarówno do wypieków, jak i słodzenia herbaty. Będą to smaki cytryny, pomarańczy, cynamonu, wanilii oraz rozmarynu. Po przygotowaniu cukrów, od razu ich użyłam i upiekłam kruche ciasteczka posypane aromatycznymi mieszankami 🙂 Kliknijcie po przepis – kruche ciasteczka maślane.
Wbrew pozorom, dawka słodkości potrzebna jest każdemu, aktywnemu człowiekowi. Niesłusznie obwiniamy cukier za otyłość, która tak naprawdę jest spowodowana brakiem ruchu i nieodpowiednią dietą – złemu rozłożeniu posiłków.
Dodatkowo, cukier dostarcza energii!, także po wysiłku na siłowni, wyżej wymienione ciasteczko jest jak najbardziej wskazane 🙂 Znalazłam jeszcze ciekawostkę na temat kaloryczności cukru: gram cukru ma 4 kalorie, gram tłuszczu 9, a alkohol – 7! Także… zadanie dla Was, aby przekalkulować czego spożywacie najwięcej i gdzie leży prawda o tych zbędnych kilogramach (o ile są) 😉
Jeżeli chodzi o proporcje cukru, a innych składników, polecam dodać ilość według uznania, bowiem każdy lubi inną intensywność smaków.
Przepis na cukier cytrynowy
Cytrynę wyparzamy, ścieramy skórkę i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na około tydzień.
Przepis na cukier pomarańczowy
Pomarańczę wyparzamy, ścieramy skórkę i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na około tydzień.
Przepis na cukier waniliowy
Laskę wanilii kroimy na pół i wydobywamy z niej ziarna. Mieszamy je z cukrem oraz wkładamy do słoiczka pozostałą część laski wanilii. Odstawiamy na około tydzień.
Przepis na cukier cynamonowy
Laskę cynamonu ścieramy na tarce i mieszamy z cukrem. Kawałki pozostałej laski wkładamy do słoiczka. Odstawiamy na około tydzień.
Przepis na cukier rozmarynowy
Kilka gałązek rozmarynu wkładamy do cukru. Odstawiamy na około dwa tygodnie, aby cukier nabrał intensywnego smaku.
3 komentarze
MatczyneFanaberie
17/08/2016 at 12:44dodałabym jeszcze cukier lawendowy. Dziś to jeden z moich ulubionych dodawanych do bez czy ciastek maślanych 🙂
Kasia Nowakowska
18/08/2016 at 09:06Lubię zapach lawendy ale do cukru nie jestem przekonana, zatem pora spróbować 🙂
MatczyneFanaberie
18/08/2016 at 09:09Spróbuj 🙂 Mnie kiedyś ten zapach przerażał, dziś jeden z moich ulubionych spośród cukrów 🙂 Sam przepis jest banalny. Ja korzystałam z przepisu z KUKBUKA http://www.matczynefanaberie.pl/cukier-lawendowy