Szybie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe jest idealne na każdą okazję. Przepis na nie podpatrzyłam tutaj. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło.
Inne ciasta:
Biszkoptowe ciasto z truskawkami
Tarta z jabłkami na cieście francuskim
Składniki:
- 250 g mąki
- łyżeczka sody
- jajko
- 80 ml oleju
- pół szklanki cukru
- połowa cytryny – sok i otarta skórka
- 300 g jogurtu greckiego
- garść truskawek i borówek
Krok 1
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki.
Krok 2
Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy jogurt grecki. Na samym końcu wsypujemy mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3
Ciasto przelewamy do formy i układamy w nim owoce, wtykając w ciasto, aby połówki z nich były zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni i pieczemy około godziny, do zrumienienia – suchego patyczka. Studzimy ciasto.
7 komentarzy
Basia
24/11/2017 at 09:26Z jakimi innymi owocami można upiec ciasto? Będę wdzięczna za propozycję 🙂
Kasia Nowakowska
24/11/2017 at 10:23Hej Basiu, niestety zawsze robiłam to ciasto z owocami sezonowymi, jak właśnie truskawki, borówki, agrest czy rabarbar. Zamiast tego ciasta proponuję Ci natomiast na przykład przepis na Wściekłą szarlotkę 🙂 https://www.kuchniabazylii.pl/2017/09/wsciekla-szarlotka-babci-zosi/
Basia
24/11/2017 at 14:04Wściekła szarlotka gości u mnie na stole niezmiennie od początku jesieni 🙂 jest przepyszna, stąd zachęcona jej sukcesem szukam kolejnej inspiracji u Ciebie 🙂
Kasia Nowakowska
24/11/2017 at 14:43Cieszę się 🙂 A może rogaliki z jabłkami? Wstawiałam ostatnio z przepisu Pawła Małeckiego, są pyszne 😉
Basia
24/11/2017 at 16:09Brzmi smakowicie 🙂 Jutro zabiorę się do pieczenia 🙂 Dziękuję za pomoc 🙂
Kasia Nowakowska
24/11/2017 at 16:13W takim razie dziś życzę już smacznego 🙂 Pozdrawiam i życzę udanego weekendu!
Julia Laszuk
12/06/2016 at 22:45Musi być bardzo puszyste. Wygląda przepysznie!
Zapraszam na swojego bloga https://jaglusia.wordpress.com/