Desery/ Owoce/ Wypieki

Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami

Szybie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe jest idealne na każdą okazję. Przepis na nie podpatrzyłam tutaj. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło.


Inne ciasta:

Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Tarta szpinakowo-truskawkowa

Tarta z jabłkami na cieście francuskim


Składniki:

  • 250 g mąki
  • łyżeczka sody
  • jajko
  • 80 ml oleju
  • pół szklanki cukru
  • połowa cytryny – sok i otarta skórka
  • 300 g jogurtu greckiego
  • garść truskawek i borówek

Krok 1

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki.

Krok 2

Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy jogurt grecki. Na samym końcu wsypujemy mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 3

Ciasto przelewamy do formy i układamy w nim owoce, wtykając w ciasto, aby połówki z nich były zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni i pieczemy około godziny, do zrumienienia – suchego patyczka. Studzimy ciasto.


ciasto_z_owocami_2

  
    

Może ci się spodobać

7 komentarzy

  • Reply
    Basia
    24/11/2017 at 09:26

    Z jakimi innymi owocami można upiec ciasto? Będę wdzięczna za propozycję 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      24/11/2017 at 10:23

      Hej Basiu, niestety zawsze robiłam to ciasto z owocami sezonowymi, jak właśnie truskawki, borówki, agrest czy rabarbar. Zamiast tego ciasta proponuję Ci natomiast na przykład przepis na Wściekłą szarlotkę 🙂 https://www.kuchniabazylii.pl/2017/09/wsciekla-szarlotka-babci-zosi/

      • Reply
        Basia
        24/11/2017 at 14:04

        Wściekła szarlotka gości u mnie na stole niezmiennie od początku jesieni 🙂 jest przepyszna, stąd zachęcona jej sukcesem szukam kolejnej inspiracji u Ciebie 🙂

        • Reply
          Kasia Nowakowska
          24/11/2017 at 14:43

          Cieszę się 🙂 A może rogaliki z jabłkami? Wstawiałam ostatnio z przepisu Pawła Małeckiego, są pyszne 😉

          • Basia
            24/11/2017 at 16:09

            Brzmi smakowicie 🙂 Jutro zabiorę się do pieczenia 🙂 Dziękuję za pomoc 🙂

          • Kasia Nowakowska
            24/11/2017 at 16:13

            W takim razie dziś życzę już smacznego 🙂 Pozdrawiam i życzę udanego weekendu!

  • Reply
    Julia Laszuk
    12/06/2016 at 22:45

    Musi być bardzo puszyste. Wygląda przepysznie!
    Zapraszam na swojego bloga https://jaglusia.wordpress.com/

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top