Tarta z jabłkami na cieście francuskim na pewno Wam zasmakuje. To ekspresowy i bardzo smaczny deser. Poradzi sobie z nim nawet kulinarna łamaga 🙂 Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się z tego wypieku, zarówno smacznego, jak i efektownego wizualnie. Lubię ciasto francuskie z tego względu, że zawsze da się coś z niego wyczarować, niezależnie od składników, które mamy dostępne w kuchni. Smakuje ono zarówno na słodko, jak i słono – osobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta francuskiego.
Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem
Składniki (forma na tartę o średnicy 25cm)
– 2 większe jabłka
– łyżka masła
– 3 łyżki cukru
– opakowanie ciasta francuskiego 275g
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy je w około półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki cukru, po czym wrzucamy na nią jabłka – podsmażamy na sporym ogniu przez kilka minut, aż nieco zmiękną. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i nagrzewamy piekarnik do 200-220 stopni.
Kiedy jabłka zmiękną rozkładamy je równomiernie na ciasto. Z kawałków ciasta, które zostaną, ozdabiamy tartę, jak widać u mnie – paseczkami. Posypujemy pozostałą łyżką cukru. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
Smacznego!
11 komentarzy
kasiuncia
05/03/2018 at 11:12Twoje przepisy są proste i bezpretensjonalne. Niewydumane !
Niestety tarta z jabłkami mi nie wyszła. Piekłam nawet chwilę dłużej, ale niestety spód był podeszwowaty. Może to wina ciasta? Kupiłam gotowe.
Kasia Nowakowska
05/03/2018 at 11:31Dziękuję za opinię 🙂 W jakim rodzaju piekarnika piekłaś – gazowy czy elektryczny? Ja także robiłam z gotowego.
Ula
29/10/2016 at 17:48https://uploads.disquscdn.com/images/17f1e1f52625285865d1d0a9a118648b2c3f25bb761becf358c4439ff076a5f5.jpg
Taka ślicznotka się upiekła, pyszna. A co z trzecią łyżką cukru? gdzie dodać? :)))
Paulina Gąsecka
11/09/2016 at 16:20U mnie tez wlasnie konczy sie piec
Joanna Kurek
03/09/2016 at 20:06Genialne 🙂 właśnie się piecze 🙂
Kasia Nowakowska
05/09/2016 at 10:36Smakowało? 🙂
Joanna Kurek
06/09/2016 at 06:47Bardzo! Uwielbiam proste i pyszne rzeczy! Dodałam tylko cynamon i użyłam 5 jabłek 🙂
Kasia Nowakowska
07/09/2016 at 09:27W takim razie polecam Ci także tartę z gruszkami i gorgonzolą – również na cieście francuskim 😉
Paulina Gąsecka
11/09/2016 at 16:20Ja tez dodalam cynamon
Kasia Nowakowska
12/09/2016 at 11:52Mmmm, idealnie 🙂 Zachęcam również do zrobienia cynamonowego ciasta z dynią 🙂
Brzezek
07/08/2014 at 12:06Rzeczywiście szybko przygotowane danie, takie lubię francuskie ciasto z jabłkami.