Desery/ Owoce/ Tarty/ Wypieki

Tarta z jabłkami na cieście francuskim

Tarta z jabłkami na cieście francuskim na pewno Wam zasmakuje. To ekspresowy i bardzo smaczny deser. Poradzi sobie z nim nawet kulinarna łamaga 🙂 Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się z tego wypieku, zarówno smacznego, jak i efektownego wizualnie. Lubię ciasto francuskie z tego względu, że zawsze da się coś z niego wyczarować, niezależnie od składników, które mamy dostępne w kuchni. Smakuje ono zarówno na słodko, jak i słono – osobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta francuskiego.


Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem


Składniki (forma na tartę o średnicy 25cm)
– 2 większe jabłka
– łyżka masła
– 3 łyżki cukru
– opakowanie ciasta francuskiego 275g
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy je w około półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki cukru, po czym wrzucamy na nią jabłka – podsmażamy na sporym ogniu przez kilka minut, aż nieco zmiękną. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i nagrzewamy piekarnik do 200-220 stopni.
Kiedy jabłka zmiękną rozkładamy je równomiernie na ciasto. Z kawałków ciasta, które zostaną, ozdabiamy tartę, jak widać u mnie – paseczkami. Posypujemy pozostałą łyżką cukru. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

 

Smacznego!
 

Może ci się spodobać

16 komentarzy

  • Reply
    Szarlotka na cieście francuskim z budyniem - Notatnik Kreatywny
    26/04/2018 at 15:20

    […] na upieczenie oczywiście 😉 Inspiracją na to ciasto był przepis na tartę z jabłkami z bloga Kuchnia Bazylii, ja postanowiłam trochę pokombinować z proporcjami i wzbogacić to ciasto o budyń czy cynamon. […]

     
  • Reply
    kasiuncia
    05/03/2018 at 11:12

    Twoje przepisy są proste i bezpretensjonalne. Niewydumane !
    Niestety tarta z jabłkami mi nie wyszła. Piekłam nawet chwilę dłużej, ale niestety spód był podeszwowaty. Może to wina ciasta? Kupiłam gotowe.

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/03/2018 at 11:31

      Dziękuję za opinię 🙂 W jakim rodzaju piekarnika piekłaś – gazowy czy elektryczny? Ja także robiłam z gotowego.

       
  • Reply
    Ula
    29/10/2016 at 17:48

    https://uploads.disquscdn.com/images/17f1e1f52625285865d1d0a9a118648b2c3f25bb761becf358c4439ff076a5f5.jpg
    Taka ślicznotka się upiekła, pyszna. A co z trzecią łyżką cukru? gdzie dodać? :)))

     
  • Reply
    Paulina Gąsecka
    11/09/2016 at 16:20

    U mnie tez wlasnie konczy sie piec

     
  • Reply
    Joanna Kurek
    03/09/2016 at 20:06

    Genialne 🙂 właśnie się piecze 🙂

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/09/2016 at 10:36

      Smakowało? 🙂

       
      • Reply
        Joanna Kurek
        06/09/2016 at 06:47

        Bardzo! Uwielbiam proste i pyszne rzeczy! Dodałam tylko cynamon i użyłam 5 jabłek 🙂

         
        • Reply
          Kasia Nowakowska
          07/09/2016 at 09:27

          W takim razie polecam Ci także tartę z gruszkami i gorgonzolą – również na cieście francuskim 😉

           
        • Reply
          Paulina Gąsecka
          11/09/2016 at 16:20

          Ja tez dodalam cynamon

           
          • Kasia Nowakowska
            12/09/2016 at 11:52

            Mmmm, idealnie 🙂 Zachęcam również do zrobienia cynamonowego ciasta z dynią 🙂

             
  • Reply
    Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym - kuchniabazylii.plKuchnia Bazylii
    18/07/2016 at 23:03

    […] i smaczny deser – koniecznie spróbujcie tego połączenia. Sprawdźcie też przepis na tartę z jabłkami […]

     
  • Reply
    Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem - kuchniabazylii.plKuchnia Bazylii
    15/07/2016 at 20:08

    […] Tarta z jabłkami na cieście francuskim […]

     
  • Reply
    Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami | Kuchnia Bazylii
    11/06/2016 at 11:18

    […] Tarta z jabłkami na cieście francuskim […]

     
  • Reply
    Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym | Kuchnia Bazylii
    02/04/2016 at 19:13

    […] Tarta z jabłkami na cieście francuskim […]

     
  • Reply
    Brzezek
    07/08/2014 at 12:06

    Rzeczywiście szybko przygotowane danie, takie lubię francuskie ciasto z jabłkami.

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top