Na upały nie ma nic lepszego niż mrożona domowa herbata i domowa lemoniada z miętą. Podane z kostkami lodu skutecznie gaszą pragnienie. Samodzielnie przygotowane smakują wyjątkowo. Jeżeli macie chwilę czasu zróbcie te smaczne domowe napoje. Przepis na nie jest bardzo prosty. Jedynie potrzebujemy nieco czasu na ich schłodzenie. Wyjdzie zdecydowanie taniej oraz zdrowiej, niżeli mielibyście kupować gotowce w sklepie. Do przygotowania lemoniady użyłam cytryny, pomarańczy i limonki, ponieważ takie połączenie owoców jest najsmaczniejsze. Dodatkowo według mnie mięta jest także pozycją obowiązkową. Napój posłodziłam brązowym cukrem, jednak oczywiście możecie użyć dowolnego słodzika – cukru białego, stewii czy miodu. Do lemoniady możecie dodać także odrobinę soku malinowego czy wiśniowego, jeżeli chcielibyście ją urozmaicić. Pamiętajcie, kuchnia to nie matematyka, w niej nie ma ograniczeń 🙂 Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu. Mam nadzieję, że domowa lemoniada z miętą ugasi Wasze pragnienie.
Zobacz też:
Lemoniada chia fresca – naturalny izotonik
Orzeźwiające mojito
Owocowe koktajle na bazie różowego wina
Przepis na domową lemoniadę
Drukuj przepisSkładniki
- 1,5 l wody
- pomarańcza
- połowa cytryny
- połowa limonki
- łyżka brązowego cukru/miodu
- garść mięty
Przepis
Pomarańczę kroimy na ósemki, a cytrynę i limonki na 4 części. Wkładamy do dzbanka, dodajemy cukier/miód oraz ucieramy tłuczkiem/tłuczkiem barmańskim tak, aby z owoców wycisnąć jak najwięcej soku.
Liście mięty delikatnie ugniatamy, aby puściły aromat. Dodajemy do owoców. Całość zalewamy przegotowaną, jeszcze ciepłą wodą i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia i schładzamy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu i świeżymi listkami mięty.
Porady
Lemoniadę można dosłodzić według własnych upodobań, ja użyłam niewielkiej ilości cukru.
0 komentarzy