Mojito jest obowiązkowym drinkiem w moim letnim menu – jego składniki doskonale ze sobą współgrają i tworzą przepyszną całość. Mojito pochodzi z Kuby i jest przygotowywane na bazie białego rumu. Do drinka dodaje się także limonkę, miętę oraz brązowy cukier. Całość dopełnia się kruszonym lodem oraz gazowaną wodą.
Niektórzy przygotowują także drink z dodatkiem sprite, jednak dla mnie wtedy jest zbyt słodkie, a aromat limonki oraz mięty jest średnio wyczuwalny. Najlepiej dopełniać go kruszonym lodem oraz podawać z dwiema słomkami, w razie gdyby jedna z nich się zapchała liśćmi mięty.
Zobacz też:
Owocowe koktajle na bazie różowego wina
Lemoniada chia fresca – naturalny izotonik
10 pysznych przepisów na zdrowe koktajle
Przepis na Mojito
Drukuj przepisSkładniki
- 50 ml białego rumu
- limonka
- 10 listków mięty
- łyżka brązowego cukru
- lód do dopełnienia
- woda gazowana
- słomki do podania
Przepis
Limonkę kroimy na 8 części. Do szklanki wkładamy 6 części limonki oraz 8 listków mięty. Dodajemy cukier.
Całość ubijamy w szklance, aby limonka oraz liście mięty puściły sok. Dodajemy rum.
Całość dopełniamy lodem i wodą mineralną. Ozdabiamy pozostałą limonką oraz miętą.
1 komentarz
Aleksandra
14/05/2018 at 08:51Zawsze robiłam wersję bezalkoholową, ale tę chętnie spróbuję 🙂