Sernik na zimno z jogurtów greckich to idealny deser dla osób, które nie czują się mocne w deserach i wypiekach. Ten sernik wyjdzie każdemu! Jego receptura opiera się głównie na galaretkach, których nie da się zepsuć 🙂 Sernik na zimno z jogurtów greckich przygotowałam z truskawkami lecz możecie użyć dowolnych owoców. Na spód mojego sernika wyłożyłam także ciastka owsiane z czekoladą lecz możecie użyć do tego herbatników czy biszkoptów – co kto lubi 🙂 Przepis, jaki podam niżej, jest po prostu bazą do eksperymentowania! Możecie również miksować smaki galaretek, łączyć je według upodobań. Jeżeli zdecydujecie się go zrobić, podzielcie się opinią 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Sernik z jogurtów greckich
Sernik wiedeński z rodzynkami
Przepis na sernik na zimno z jogurtów greckich
Drukuj przepisSkładniki
- opakowanie biszkoptów/herbatników
- 3 galaretki cytrynowe (po 75g) + 500 ml wody
- 800 ml jogurtu greckiego (2 duże opakowania)
- 1 galaretka truskawkowa (75g) + 400 ml wody
- 400 g truskawek lub innych owoców
- tortownica o średnicy 22 cm
- folia aluminiowa
Przepis
Spód tortownicy wykładamy folią aluminiową i biszkoptami/herbatnikami. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy na pół.
3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wody - odstawiamy do przestygnięcia, a następnie na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie, kiedy galaretka jest lekko zżelowana, łączymy ją w misce z jogurtami greckimi, tak aby nie było gródek. Najlepiej zrobić to rózgą lub mikserem na małych obrotach.
Powstałą masą zalewamy biszkopty/herbatniki. W środek masy wkładamy połowę truskawek. Tortownicę odstawiamy na kilka godzin do lodówki stężenia.
Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia i na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie na wierzch sernika wykładamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.


0 komentarzy