Smażone pieczarki do obiadu to dodatek, który komponuje się dobrze z każdym rodzajem mięsa. Najlepszy natomiast będzie do pieczonego kurczaka czy kotletów schabowych. Ważne jest to, aby pieczarki były dobrze wysmażone, a nie uduszone. Należy przygotowywać je na dużym ogniu. Tak przygotowane pieczarki możecie wykorzystać do klasycznych zapiekanek lub do tortilli zapieczonej z serem i szynką. Zapraszam Was po przepis.
Zobacz też:
Glazurowane pieczarki do obiadu
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Omlet z płatkami kukurydzianymi, kiełbasą i pieczarkami
Karkówka z pieczarkami
Przepis na smażone pieczarki do obiadu
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g pieczarek
- cebula
- 3 łyżki masła
- łyżeczka domowej przyprawy warzywnej/wegety
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, około 0,5 cm grubości. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na dużym ogniu, do momentu, aż wypuszczą wodę. Następnie przekładamy je na durszlak, aby je odcedzić.
Na drugiej patelni na 2 łyżkach masła smażymy do zeszklenia pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pieczarki, przyprawę warzywną i paprykę.
Smażymy na bardzo dużym ogniu co jakiś czas mieszając, do momentu, aż pieczarki dobrze się przysmażą, nabiorą złocistego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem.
0 komentarzy