Obiady/ Surówki

Smażone pieczarki do obiadu

Smażone pieczarki do obiadu to dodatek, który komponuje się dobrze z każdym rodzajem mięsa. Najlepszy natomiast będzie do pieczonego kurczaka czy kotletów schabowych. Ważne jest to, aby pieczarki były dobrze wysmażone, a nie uduszone. Należy przygotowywać je na dużym ogniu. Tak przygotowane pieczarki możecie wykorzystać do klasycznych zapiekanek lub do tortilli zapieczonej z serem i szynką. Zapraszam Was po przepis.

Zobacz też:

Glazurowane pieczarki do obiadu

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Omlet z płatkami kukurydzianymi, kiełbasą i pieczarkami

Karkówka z pieczarkami

Przepis na smażone pieczarki do obiadu

Drukuj przepis

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka domowej przyprawy warzywnej/wegety
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, około 0,5 cm grubości. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

2

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na dużym ogniu, do momentu, aż wypuszczą wodę. Następnie przekładamy je na durszlak, aby je odcedzić.

3

Na drugiej patelni na 2 łyżkach masła smażymy do zeszklenia pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pieczarki, przyprawę warzywną i paprykę.

4

Smażymy na bardzo dużym ogniu co jakiś czas mieszając, do momentu, aż pieczarki dobrze się przysmażą, nabiorą złocistego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top