Pieczony, soczysty kurczak ze złocistą skórką to klasyk. Zawsze będzie prezentował się wyjątkowo na naszym stole, niezależnie od tego czy robimy go na co dzień czy od święta. Jest on bardzo uniwersalnym daniem. Pasuje na każdą okazję oraz jest dość bezpieczną pozycją w menu podczas wizyty gości, bowiem zdecydowana większość z nas lubi mięso kurczaka. Aby kurczak smakował jeszcze lepiej, warto go zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, by mięso przeszło smakiem przypraw, czosnku oraz cebuli. Pieczony kurczak możecie podawać standardowo, jako danie obiadowe, jednak ja wykorzystuję go także do sałatek, a także robię z nim quesadillę! Tutaj przepis: Quesadilla z kurczakiem
Zobacz też:
Pieczony kurczak na butelce
Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą
Udanego gotowania i smacznego! 😉 Dajcie znać, jak wyszło!
Przepis na pieczonego kurczaka
Drukuj przepisSkładniki
- cały kurczak (około 1,4 kg)
- sól do natarcia kurczaka
- 2 marchewki
- łyżka oleju
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka słodkiej papryki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry cytryny
- 2 łyżki roztopionego masła
- DO MARYNATY:
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
Przepis
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy mięso dokładnie solą, z zewnątrz oraz wewnątrz.
Marchew myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy dzielimy na ćwiartki. Jedną z ćwiartek zostawiamy do nadziania kurczaka, pozostałą część cebuli kroimy w pióra i mieszamy z marchewką. Marchewkę i cebulę wkładamy do naczynia, w którym będzie się piekł kurczak. Polewamy ją łyżką oleju i mieszamy. Oprószamy solą, pieprzem i mieszamy z łyżeczką słodkiej papryki i tymianku.
Składniki marynaty łączymy ze sobą: pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny. Następnie nacieramy nią kurczaka, dokładnie, również od środka.
Po czym kurczaka nadziewamy ćwiartką cebuli, 2 lekko zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz 2 plastrami cytryny. Nóżki kurczaka związujemy sznurkiem/nitką. Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce (nie jest to konieczne).
Mięso kładziemy do naczynia z warzywami i wkładamy piekarnika na 1,5 godziny w temperaturę 190 stopni - góra - dół. Po godzinie pieczenia kurczaka polewamy roztopionym masłem. Aby skórka była bardziej chrupiąca pod koniec pieczenia włącznie termoobieg.
Porady
Większy kurczak wymaga dłuższego czasu pieczenia. Każde pół kilo więcej wydłuża czas pieczenia o około 30 minut.
0 komentarzy