Dania bez mięsa/ Obiady/ Przekąski

Pieczone ziemniaki Hasselback

Przepis na pieczone ziemniaki Hasselback wywodzi się ze Szwecji i został stworzony w restauracji, której swoją nazwę zawdzięcza. Wiele źródeł mówi, że twórcą przepisu był stażysta, któremu jak widać zależało na tym, aby nie tylko zachwycać smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Przepisów na pieczone ziemniaki Hasselback jest bardzo dużo, ponieważ możemy przygotowywać je w wielu wersjach, bazując na podstawowej recepturze. Na stronie dotyczącej szwedzkiej kuchni, znalazłam informację, że ziemniaki Hasselback powinno podawać posypane bułką tartą, dlatego też przygotowałam Wam taką wersję tego przepisu. Do zrobienia dania użyłam średniej wielkości ziemniaków odmiany Lilly, typ kulinarny B. Oczywiście w zależności od typu ziemniaka, jaki użyjecie, jedne ziemniaki będziecie przygotowywać krócej, a inne dłużej. Próbowałam również różnych technik przygotowania tych ziemniaków. Najlepiej sprawdza się pieczenie ziemniaków pod przykryciem, a później ich odkrycie, aby się zrumieniły i stały się chrupkie. Pieczone ziemniaki Hasselback powinny być w piekarniku przez minimum godzinę. Widziałam inne przepisy, w których czas pieczenia to np. 40 minut, jednak ja uważam, że to zdecydowanie za krótko. Lepiej ziemniaczki potrzymać dłużej w piekarniku, niż się później martwić o ból brzucha 🙂 Zapraszam po poniższy przepis na smaczną przekąskę, jak i dodatek do obiadu.

Zobacz też:

Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki?

Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem

Ziemniaki puree – jak zrobić?

Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika

Placki ziemniaczane

Przepis na pieczone ziemniaki Hasselback

Drukuj przepis
Porcji: 8 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków (najlepiej typ kulinarny B)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka soli
  • łyżka roztopionego masła
  • łyżka bułki tartej

Przepis

1

Wybieramy ziemniaki podobnej wielkości. Każdy z nich dokładnie myjemy. Nacinamy ziemniaki co kilka milimetrów, na głębokość 3/4 ziemniaka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i kładziemy w niewielkich odstępach.

2

Łyżkę oleju, łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżeczkę soli mieszamy ze sobą - powstałym roztworem dokładnie pokrywamy ziemniaki - najlepiej zrobić to pędzelkiem.

3

Tak przygotowane ziemniaki przykrywamy folią aluminiową/pokrywą naczynia i pieczemy 30 minut pod przykryciem w 200 stopniach. Następnie odkrywamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut bez przykrycia.

4

Po tym czasie wyjmujemy ziemniaki i sprawdzamy czy są miękkie. Jeżeli tak, polewamy je roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut, aby bułka delikatnie się zrumieniła.

5

Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie danie. Ziemniaki bardzo dobrze smakują z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Porady

Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaka. Przed podaniem sprawdźcie czy ziemniaki są wystarczająco dopieczone. Powinny mieć chrupiącą "harmonijkę", a w środku muszą być miękkie.

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Zztop
    07/04/2020 at 04:47

    Zapomniałem przykryć na pierwsze 30 minut, a potem odpuściłem sobie bułkę tarta a i tak wyszło super. Plus, fajnie wyglądają podane. Dzięki

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      07/04/2020 at 21:08

      Cieszę się 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top