Frytki z piekarnika są doskonałe jako oddzielne danie, ale także sprawdzą się w roli dodatku do mięs, np. nóżek z kurczaka czy kotletów z kurczaka. Kiedy już przygotowuję frytki, preferuję domowe, samodzielnie zrobione. Nie wybieram mrożonek, które niestety nie mają już takiego smaku i często zrobione są z masy ziemniaczanej, a po usmażeniu są nasiąknięte tłuszczem. Frytki restauracyjne raczej też omijam wielkim łukiem, chyba, że najdzie mnie wyjątkowa ochota 😉 Ale z kolei frytki belgijski – uwielbiam! Najbardziej lubię domowe frytki piekarnika z majonezem, posypane startym, żółtym serem a Wy jakie dodatki lubicie?
Zobacz też:
Frytki z batatów z piekarnika
Pizzerinki czyli mini pizze
Tortilla z kurczakiem i kiełkami
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem
Przepis na frytki z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól do posypania
- Łyżeczka cukru
- papier do pieczenia
Przepis
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, a następnie w słupki. Zalewamy zimną wodą, dosypujemy cukier i namaczamy około 30 minut. Dzięki temu frytki będą chrupkie.
Następnie odcedzamy, osuszamy je ręcznikiem papierowym i mieszamy z olejem.
Wkładamy na blaszkę z papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego 220 stopni (termoobieg) na około 20-30 minut do zrumienienia.
W połowie pieczenia mieszamy frytki, aby ładnie się przypiekły z obu stron. Po upieczeniu solimy według uznania.
27 komentarzy
jaslavo
08/09/2022 at 04:24Fajny, prosty i pyszny przepis. Dziękuję.
ToTemat
11/01/2022 at 10:03Cieszę się, że znalazłem ten wpis. Zawsze mam problem z zapamiętaniem tych ustawień na piekarniku. Teraz będę wiedział co wybrać aby dobrze go używać.
Magdalena
02/06/2021 at 15:06Witam!Początkowo frytki wychodziły przepyszne, chrupiące. Ale od jakiegoś czasu są miękkie i zbyt przypieczone mimo, że robię według przepisu. Czy ma Pani może jakieś sugestie co może być nie tak?Pozdrawiam😊
Kasia Nowakowska
01/07/2021 at 14:36Pewnie zależy to od rodzaju ziemniaków, trudno powiedzieć co jest nie tak 🙁
jola
13/03/2021 at 14:44niestety mi nie wyszły piekę tak jak w opisie i są miękkie co robię nie tak?
Kasia Nowakowska
01/07/2021 at 14:39To także zależy od odmiany ziemniaków
Gosia
17/11/2020 at 16:59Pozdrawiam przepysznie i dziękuję za przepis. Frytki wyszły fantastyczne!!!😋
Kasia Nowakowska
22/11/2020 at 14:29Dziękuję za opinię 😉 Pozdrawiam!
Martina
13/10/2020 at 20:47Bardzo dobre frytki 😀 właśnie jestem po ich zjedzeniu, jestem w siódmym niebie i wcale nie przesadzam <3 na pewno będą robione często! 🙂
Kasia Nowakowska
14/10/2020 at 17:30Dziękuję za tak pozytywną opinię 🙂 Na zdrowie!
Magda
01/05/2020 at 11:52Co daje to moczenie w wodzie z cukrem?
Kasia Nowakowska
01/05/2020 at 13:58W ten sposób wypłukujemy skrobię i frytki powinny być bardziej crupiące
Olga
28/09/2019 at 19:10Zaraz wyciągam z piekarnika.
Pychota. Idealne.
Kasia Nowakowska
29/09/2019 at 12:59Dziękuję 🙂
Domina
22/09/2018 at 11:06Pierwszy raz tak dobre frytki mi wyszły! :O #jawszoku
Kasia Nowakowska
22/09/2018 at 14:36Cieszę się 🙂 Smacznego!
Werka
16/05/2018 at 20:44A jak piekarnik nie ma opcji termoobieg to wtedy góra- dół?
Kasia Nowakowska
17/05/2018 at 18:54Tak 🙂
Karolina
10/04/2023 at 13:52Zobaczymy jak mi wyjdą pierwszy raz tak robię
Marzena
22/01/2018 at 13:49Witam 🙂
A ja proszę o informację na jakim grzaniu ma być piekarnik. Grzałka góra/dół ,tylko dół, termoobieg?
Pozdrawiam
Marzena
Kasia Nowakowska
22/01/2018 at 13:51Termoobieg 🙂
Marzena
22/01/2018 at 13:58Dziękuje 🙂
Kasia Nowakowska
22/01/2018 at 14:00Smacznego 🙂
Krystian
18/01/2018 at 16:47a moze byc na folii aluminiowej?
Kasia Nowakowska
18/01/2018 at 16:50Tylko papier do pieczenia, do folii się bardzo przyklejają i nie chcą się piec 🙁 Niestety próbowałam na folii i nie wychodzi tak samo
Paulina
27/10/2017 at 17:24Zabrakło mi informacji – na czym pieczesz frytki w piekarniku? Na papierze do pieczenia?
Kasia Nowakowska
30/10/2017 at 10:43Tak