Na szybko/ Obiady/ Przekąski

Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki?

Frytki z piekarnika są doskonałe jako oddzielne danie, ale także sprawdzą się w roli dodatku do mięs, np. nóżek z kurczaka czy kotletów z kurczaka. Kiedy już przygotowuję frytki, preferuję domowe, samodzielnie zrobione. Nie wybieram mrożonek, które niestety nie mają już takiego smaku i często zrobione są z masy ziemniaczanej, a po usmażeniu są nasiąknięte tłuszczem. Frytki restauracyjne raczej też omijam wielkim łukiem, chyba, że najdzie mnie wyjątkowa ochota 😉 Ale z kolei frytki belgijski – uwielbiam! Najbardziej lubię domowe frytki piekarnika z majonezem, posypane startym, żółtym serem a Wy jakie dodatki lubicie?


Zobacz też:

Frytki z batatów z piekarnika

Pizzerinki czyli mini pizze

Tortilla z kurczakiem i kiełkami

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem

Przepis na frytki z piekarnika

Drukuj przepis
Porcji: 1 blaszka Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól do posypania
  • Łyżeczka cukru
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, a następnie w słupki. Zalewamy zimną wodą, dosypujemy cukier i namaczamy około 30 minut. Dzięki temu frytki będą chrupkie.

2

Następnie odcedzamy, osuszamy je ręcznikiem papierowym i mieszamy z olejem.

3

Wkładamy na blaszkę z papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego 220 stopni (termoobieg) na około 20-30 minut do zrumienienia.

4

W połowie pieczenia mieszamy frytki, aby ładnie się przypiekły z obu stron. Po upieczeniu solimy według uznania.

Może ci się spodobać

18 komentarzy

  • Reply
    Martina
    13/10/2020 at 20:47

    Bardzo dobre frytki 😀 właśnie jestem po ich zjedzeniu, jestem w siódmym niebie i wcale nie przesadzam <3 na pewno będą robione często! 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      14/10/2020 at 17:30

      Dziękuję za tak pozytywną opinię 🙂 Na zdrowie!

  • Reply
    Magda
    01/05/2020 at 11:52

    Co daje to moczenie w wodzie z cukrem?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      01/05/2020 at 13:58

      W ten sposób wypłukujemy skrobię i frytki powinny być bardziej crupiące

  • Reply
    Olga
    28/09/2019 at 19:10

    Zaraz wyciągam z piekarnika.
    Pychota. Idealne.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      29/09/2019 at 12:59

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Domina
    22/09/2018 at 11:06

    Pierwszy raz tak dobre frytki mi wyszły! :O #jawszoku

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      22/09/2018 at 14:36

      Cieszę się 🙂 Smacznego!

  • Reply
    Werka
    16/05/2018 at 20:44

    A jak piekarnik nie ma opcji termoobieg to wtedy góra- dół?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      17/05/2018 at 18:54

      Tak 🙂

  • Reply
    Marzena
    22/01/2018 at 13:49

    Witam 🙂
    A ja proszę o informację na jakim grzaniu ma być piekarnik. Grzałka góra/dół ,tylko dół, termoobieg?
    Pozdrawiam
    Marzena

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      22/01/2018 at 13:51

      Termoobieg 🙂

      • Reply
        Marzena
        22/01/2018 at 13:58

        Dziękuje 🙂

        • Reply
          Kasia Nowakowska
          22/01/2018 at 14:00

          Smacznego 🙂

  • Reply
    Krystian
    18/01/2018 at 16:47

    a moze byc na folii aluminiowej?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      18/01/2018 at 16:50

      Tylko papier do pieczenia, do folii się bardzo przyklejają i nie chcą się piec 🙁 Niestety próbowałam na folii i nie wychodzi tak samo

  • Reply
    Paulina
    27/10/2017 at 17:24

    Zabrakło mi informacji – na czym pieczesz frytki w piekarniku? Na papierze do pieczenia?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      30/10/2017 at 10:43

      Tak

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top