Dania z drobiem/ Mięsa/ Na szybko/ Obiady

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka są najprostszymi w wykonaniu, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a podając je z ulubionymi dodatkami powstaje pyszne danie 🙂 Zapewniam Was, że udadzą się każdemu. Kurczak będzie miękki, delikatny i smaczny. Kotlety możecie podawać z ziemniakami, ryżem, warzywami – niemalże wszystko do nich pasuje. Polecam je również do sałatek – wystarczy po usmażeniu pokroić je w kostkę i dodać do ulubionej mieszanki produktów 🙂


Zobaczcie też: Kurczak z papryką, ananasem i ryżem

Przepis na kotlety z kurczaka

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka (2 piersi)
  • duże jajko
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przepis

1

Każdą z piersi oczyszczamy z błonek.

2

Kroimy każdą pierś na 3 filety i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem.

3

Jajko rozbijamy i mieszamy je w głębokim talerzu z papryką, solą oraz pieprzem, aby składniki dobrze się połączyły. Obtaczamy w nim kawałki kurczaka.

4

Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz i panierujemy w niej mięso.

5

Tak przygotowane kawałki kurczaka smażymy na mocno rozgrzanym oleju - około 4 minut z jednej strony - do złocistego koloru.

  
    

Może ci się spodobać

7 komentarzy

  • Reply
    Damian
    10/11/2022 at 09:01

    To jeszcze polecam zamienic olej na dobrej jakosci smalec. Wiem wiem przy smazeniu trzeba wlaczyc wentylator ale przy smazeniu i tak zwykle jest wlaczony. Ja ostatnio sprobowalem i juz wiem dlaczego w restauracji kotlety maja taki lepszy smak.

  • Reply
    Agnieszka
    10/03/2017 at 14:05

    Panierka z mąki czy z bułki tartej? W składnikach jest bułka, a w przepisie mąka.
    Ja moje obtaczam w mące, potem w jajku i w bułce tartej ale ciekawa jestem jak jest w tym przepisie.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      10/03/2017 at 14:10

      Dziękuję za zwrócenie uwagi, rzeczywiście wkradł się błąd. Mowa o bułce tartej – jeżeli chce, aby kurczak był bardziej chrupiący, powtarzam tę czynność, czyli mięso obtaczam w jajku, bułce i jeszcze raz w jajku i bułce 😉 Pozdrawiam!

  • Reply
    Ilka
    09/03/2017 at 21:32

    klasyczne kotlety najlepsze. Mój mąż mówi że jak nie wiem co zrobić na obiad to zmam zrobić kotlety:)

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      10/03/2017 at 11:48

      Facetów tak prosto zadowolić, haha 😉 U mnie takie kotlety są pożądane ZAWSZE!

  • Reply
    Magdalena
    08/03/2017 at 21:03

    klasycznie pyszne:)

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      09/03/2017 at 09:49

      Dokładnie 🙂 Niby nic… a taki smak 🙂 Pozdrawiam!

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top