Repubblica Italiana to restauracja mieszcząca się na ulicy Francuskiej w Warszawie (Saska Kępa). Jest to dość przyjemne, klimatyczne miejsce. Najważniejsze, że po wejściu do restauracji czułam się swobodnie – jak wiecie, nie lubię miejsc „z zadęciem”. Obsługująca mnie kelnerka, sprawiała wrażenie bardzo ciepłej i miłej osoby, poleciła nam dania z karty oraz wino, które warto wybrać.
Zdecydowaliśmy się na poniższe dania:
OCTOPUS ARROSTO NUOVO – 29zł
ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta
ZUPPA DI AGLIO – 21zł
czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko
RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł
domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany
PIZZA PROSCIUTTO – 35zł
Ośmiornica i zupa smakowały nam bardzo – cieszyliśmy się, że trafiliśmy właśnie do miejsca, w jakim kolacja zapowiada się tak dobrze. Ośmiorniczka była miękka, dodatki lekkie, smaczne. Zupa bardzo intensywna w smaku, pyszna, sycąca, jednak wydaje mi się, że mogłaby się obejść bez salami. Makaron rozpływał się w ustach, sos maślany był przepyszny, z kolei suszone pomidory zabijały jego delikatny smak. Moim zdaniem warto postawić na mniej składników w każdym z dań i zaproponować kilka złotych niższe ceny. Do momentu podania pizzy wszystko nam smakowało… Pizza wymagała dużo do życzenia. Chodziło o same ciasto. Twardawe, gumowate, nie lekkie, jak się spodziewałam. Szkoda. W tak klimatycznym miejscu prosiłoby się o cienką, chrupiącą pizzę z pyszną szynką parmeńską i rukolą… Jeżeli miałabym wrócić, zapewne wróciłabym na ośmiornicę, zupę i makaron – szczerze polecam 🙂 Pizza, do dopracowania.
0 komentarzy