Dania z wołowiną/ Mięsa/ Obiady/ Tradycyjne zupy/ Zupy

Zupa meksykańska

zupa meksykańska
3.6/5 - (12 )

Zupa meksykańska będzie idealnym daniem dla osób lubiących proste przepisy oraz pikantne potrawy. Jest ona doskonała na obiad na dwa dni. Zupa jest bardzo podobna w składzie do chili con carne i jest tak samo pyszna. W zależności od tego, jaką ostrość potraw lubicie, możecie ją doprawiać według własnych upodobań. Pamiętajcie, aby w momencie przygotowywania dania dla rodziny czy znajomych, nie przesadzać z ilością przypraw – lepiej jeżeli goście sobie sami doprawią, niżeli mieliby nie zjeść 🙂


Zupa meksykańska to wspaniała propozycja na chłodne wieczory – zarówno rozgrzeje, jak i nasyci. Podstawą udanej zupy meksykańskiej jest oczywiście dobrej jakości wołowina. Najlepiej kupić kawałek świeżego mięsa i zmielić go samodzielnie maszynką. Wtedy mamy pewność, że zupa będzie najwyższej jakości. Jeżeli posiadacie maszynkę do mielenia marki Kenwood, zmielcie mięso na średniej grubości sicie.


Przepis na zupę meksykańską

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • średnia czerwona cebula
  • średnia żółta cebula
  • świeża papryczka chili
  • 400 g mięsa mielonego
  • 700-900 ml bulionu
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

1

Czosnek siekamy, cebule i papryczkę chili kroimy w kostkę. Podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy na patelnie mięso mielone i podsmażamy do zrumienienia. Składniki przekładamy do garnka.

2

Garnek stawiamy na średnim ogniu i składniki zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut.

3

Następnie dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy kolejne 10 minut.

4

Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do składników.

5

Całość doprawiamy papryką słodką, ostrą oraz solą i pieprzem.

6

Podajemy z bagietką lub nachosami.


Zobacz też:

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z batatów i papryki


* wpis powstał we współpracy z marką Kenwood
  
    

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Ania
    15/11/2019 at 12:44

    Jakie mięso mielone lepiej dać? Wołowe czy Wieprzowe ?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      15/11/2019 at 18:57

      Wołowe

  • Reply
    Martyna
    05/12/2018 at 22:07

    Pyszna i szybka 😊 nasza ulubiona 😍

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      06/12/2018 at 19:30

      Super 🙂

  • Reply
    Kulinarne Przeboje
    28/07/2018 at 19:06

    Pysznie wygląda! 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top