Uwielbiam takie piknikowe przekąski z tego względu, że są sycące, efektowne oraz można je urozmaicać wszelakimi dodatkami. Tym razem przygotowałam dla Was trzy rodzaje wrapów – jedne z kurczakiem, drugie z awokado, a trzecie z tofu. Wspólnym składnikiem, który urozmaicił przekąski były serki kremowe Hochland. To właśnie na ich bazie stworzyłam aromatyczne pasty, którymi posmarowałam tortille. Do kurczaka przygotowałam pastę paprykową, do awokado pastę z kolendry, a do tofu pastę orzechową.
Przygotowywanie past było dla mnie wyzwaniem i ciekawym doświadczeniem kulinarnym – powiem szczerze, że takie pasty mogą być również świetnym dodatkiem do kanapek, ale także można podać je z krakersami czy nachosami. Serki, dzięki swojej kremowej konsystencji, bardzo łatwo łączą się z dodawanymi składnikami. Mam nadzieję, że z przyjemnością przygotujecie takie pasty, a także same wrapy 🙂 Z podanych proporcji wystarczy Wam składników na 2 wrapy każdego rodzaju.
Wrapy z awokado i śmietankową pastą z kolendrą
- 2 garście kolendry
- serek kremowy Hochland Śmietankowy w krążku (4 trójkąciki)
- awokado
- 4 liście sałaty
- pieprz
- 2 tortille
Kolendrę drobno siekamy i łączymy dokładnie z serkiem śmietankowym Hochland za pomocą widelca. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Tortillę smarujemy wcześniej przygotowaną pastą, kładziemy na nią kawałki awokado, 2 liście sałaty i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej, do momentu, aż wrap się delikatnie zarumieni. Następnie kroimy go na połowę i podajemy.
Wrapy z kurczakiem i kremową pastą paprykową
- pół czerwonej papryki
- 1 bloczek sera kremowego Hochland Emmentaler
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 4 liście sałaty
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżka oleju
- 2 tortille
Paprykę pieczemy około 15 minut w piekarniku nastawionym 180 stopni, aby zmiękła i się zrumieniła. Następnie ją studzimy, a później blendujemy na gładką masę. Łączymy za pomocą widelca dokładnie z kremowym serkiem Emmentaler, do powstania kremowej pasty. Pierś z kurczaka posypujemy ziołami oraz polewamy olejem, mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso. Smażymy kurczaka na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy przygotowaną pastą paprykową, kładziemy na nią kawałki kurczaka, 2 liście sałaty i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej, do momentu, aż wrap się delikatnie zarumieni. Następnie kroimy go na połowę i podajemy.
Wrapy z tofu i pastą orzechową
- 2 garście orzechów
- ½ kubka sera kremowego Hochland Gouda
- 50 g tofu
- łyżka sosu sojowego
- łyżka miodu
- łyżeczka sezamu
- 2 tortille
Orzechy blendujemy lub drobno siekamy. Łączymy z serkiem Gouda – serek gouda jest lekko słodkawy, dlatego komponuje się z orzechami doskonale. Sos sojowy oraz miód mieszamy, wkładamy w marynatę pokrojone w paski tofu. Następnie tofu smażymy na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy wcześniej przygotowaną pastą, kładziemy na nią kawałki tofu, posypujemy sezamem i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej, do momentu, aż wrap się delikatnie zarumieni. Następnie kroimy go na połowę i podajemy.
2 komentarze
Płytki kuchenne Końskie
25/07/2018 at 13:21Od dzisiaj wrapy będą nieodłączną częścią każdego mojego pikniku! Świetny pomysł! Pozdrawiam! 😀
Kasia Nowakowska
25/07/2018 at 21:25Cieszę się 🙂