Jakiś czas temu na Dniach Otwartych Bejo Zaden, miałam okazję poznać odmianę kapusty (CoolWrap) specjalnie wyselekcjonowaną do wrapów. Charakteryzuje się ona tym, że jest miękka, delikatna i posiada mało unerwień, dlatego też bardzo łatwo się ją zwija. Polecana jest również do kanapek czy sałatek. Od jakiegoś czasu znajdziecie ją w dużych Biedronkach (Warszawa, Kraków), Selgrosach czy Delikatesach Centrum.
Dziś przygotowałam dla Was wrapy z kapusty z dodatkiem świeżych warzyw i serka śmietankowego. To doskonały pomysł na zdrową przekąskę. Zapewniam Was, że zaskoczycie nią wszystkich znajomych 🙂
Inspiracji na przepisy z CoolWrap szukajcie także na stronie producenta.
Przepis na wrapy z kapusty
Drukuj przepisSkładniki
- kapusta Cool Wrap - charakteryzuje się płaskim wyglądem
- świeża marchewka
- świeży ogórek
- serek śmietankowy
- papryka słodka
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Z kapusty odkrajemy boki, aby uzyskać kształt kwadratu. Odrywamy płaty kapusty i zalewamy wrzątkiem do zmięknięcia - tak na około 20 sekund.
W międzyczasie serek doprawiamy papryką słodką, pieprzem i solą. Marchew i ogórka obieramy i kroimy w słupki.
Serek rozsmarowujemy na płatach, a następnie kładziemy na nie ogórka i marchewkę. Zawijamy w taki sposób jak gołąbki.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Porady
Z pozostałej kapusty można zrobić bigos czy sałatkę.
3 komentarze
Renata
25/09/2016 at 13:45Genialne! Proste i po prostu genialne! Ja teraz z aplikacją Kcalmar gotuję. POlecam, może kogoś zainspiruję!
Anna Ewelina Wilczyńska
21/09/2016 at 16:09Ależ to smacznie wygląda!
Zapraszam serdecznie
na mojego bloga 🙂 blog
lifestylowy
Kasia Nowakowska
21/09/2016 at 16:16Smaczne, koniecznie zrób 🙂