Sałatka z kwiatami jadalnymi jest zjawiskowym daniem, które zachwyci niemalże każdego. Talerz pełen kwiatów wygląda niezwykle pięknie, niczym łąka, bajkowa łąka, bo gdzie można znaleźć na łące, aż tyle różnych typów kwiatów? Każdy z rodzajów kwiatów smakuje trochę inaczej. Jedne są słodkie, a drugie pięknie wyglądają, ale nie mają określonego smaku. Być może za jakiś czas pokuszę się o tekst opisujący poszczególne kwiaty. Bylibyście chętni? 🙂
Przepis na sałatkę z kwiatami jadalnymi
Drukuj przepisSkładniki
- Garść rukoli
- Połowa awokado
- Garść żurawiny
- Garść orzechów nerkowca
- Kawałek sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
- Sos balsamiczny
- Jadalne kwiaty
Przepis
1
Umytą rukolę wykładamy na talerz. Obieramy oraz kroimy awokado i dodajemy do rukoli.
2
Do całości wsypujemy żurawinę, orzechy i kawałki sera.
3
Polewamy sosem balsamicznym i dekorujemy kwiatami.
4 komentarze
quitelike
24/05/2017 at 20:00koniecznie napisz jakie kwiaty są jadalne! pierwszy raz o tym słyszę!
Kasia Nowakowska
25/05/2017 at 11:01Na przykład bratek, nasturcja, chaber 🙂 Jak upoluję gdzieś jadalne kwiaty na pewno o tym napiszę oddzielny wpis 🙂
Programista w kuchni
24/05/2017 at 10:46Rewelacja! 🙂 Jak kolorowo!
Kasia Nowakowska
24/05/2017 at 11:37W końcu mamy wiosnę! 🙂