Przepisy czytelników/ Przystawki/ Sałatki/ Sałatki na imprezę/ Sałatki z kurczakiem/ Sałatki z majonezem

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem, papryką i kukurydzą to świetny pomysł na sycącą sałatkę na imprezę. Na pewno zniknie w mig i ucieszy podniebienia gości. Miałam przyjemność jej spróbować u mojej koleżanki Ani i bardzo mi posmakowała! Teraz będzie często gościć na moim stole. Co ważne, robi się ją wręcz ekspresowo. Nie potrzebujemy także do niej skomplikowanych składników – znajdziemy je raczej w każdym sklepie. Oczywiście niektórzy z Was mogą sądzić, że zupki chińskie to samo zło. Jest w tym sporo racji, jednak ja wychodzę z założenia, że należy czerpać z życia i jedzenia przyjemność, zgodnie z własnymi zasadami, nic nikomu nie narzucając. Ja Wam daję przepis, a Wy macie wybór 🙂 Smacznego!

Zobacz też:

Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami

Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym

Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Sałatka ze szpinakiem, gorgonzolą i granatem

Przepis na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem

Drukuj przepis
Porcji: średnia salaterka Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 zupki chińskie Vifon (najlepiej złocisty kurczak)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • płaska łyżka mieszanki przypraw gyros
  • łyżka oleju rzepakowego
  • czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki/coś zielonego do dekoracji

Przepis

1

Makaron z zupek chiński rozdrabniamy i przekładamy do miski. Wsypujemy do niego saszetki z sypką zwartością. Tych z olejem nie wykorzystujemy. Makaron zalewamy 400 ml wrzątku i przykrywamy na kilka minut do momentu, aż nabierze objętości. Odstawiamy do przestygnięcia.

2

Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros. Podsmażamy na rumiano z obu stron. Odstawiamy do ostygnięcia.

3

Paprykę kroimy w drobną kostkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy.

4

Następnie wszystkie powyższe składniki mieszamy z łyżką majonezu, doprawiamy solą (niekoniecznie) i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy zieleniną.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top