Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem, papryką i kukurydzą to świetny pomysł na sycącą sałatkę na imprezę. Na pewno zniknie w mig i ucieszy podniebienia gości. Miałam przyjemność jej spróbować u mojej koleżanki Ani i bardzo mi posmakowała! Teraz będzie często gościć na moim stole. Co ważne, robi się ją wręcz ekspresowo. Nie potrzebujemy także do niej skomplikowanych składników – znajdziemy je raczej w każdym sklepie. Oczywiście niektórzy z Was mogą sądzić, że zupki chińskie to samo zło. Jest w tym sporo racji, jednak ja wychodzę z założenia, że należy czerpać z życia i jedzenia przyjemność, zgodnie z własnymi zasadami, nic nikomu nie narzucając. Ja Wam daję przepis, a Wy macie wybór 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami
Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym
Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Sałatka ze szpinakiem, gorgonzolą i granatem
Przepis na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
- 2 zupki chińskie Vifon (najlepiej złocisty kurczak)
- 500 g piersi z kurczaka
- płaska łyżka mieszanki przypraw gyros
- łyżka oleju rzepakowego
- czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- łyżka majonezu
- sól i pieprz
- natka pietruszki/coś zielonego do dekoracji
Przepis
Makaron z zupek chiński rozdrabniamy i przekładamy do miski. Wsypujemy do niego saszetki z sypką zwartością. Tych z olejem nie wykorzystujemy. Makaron zalewamy 400 ml wrzątku i przykrywamy na kilka minut do momentu, aż nabierze objętości. Odstawiamy do przestygnięcia.
Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros. Podsmażamy na rumiano z obu stron. Odstawiamy do ostygnięcia.
Paprykę kroimy w drobną kostkę, a kukurydzę odsączamy z zalewy.
Następnie wszystkie powyższe składniki mieszamy z łyżką majonezu, doprawiamy solą (niekoniecznie) i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
2 komentarze
Marta
16/10/2021 at 19:50Przed chwilą zrobiona 🙂 smakuje już wyśmienicie 😊😊
Kasia Nowakowska
22/10/2021 at 10:20Dziękuję 🙂