Przystawki

Domowy majonez

Wydawało mi się, że to dość skomplikowane – myliłam się 🙂

Składniki na około jedną szklankę majonezu

– 4 żółtka

– około 1,5-2 szklanki oleju rzepakowego

– sól i pieprz

– 2 łyżeczki musztardy

Żółtka rozcieramy i dodajemy szczyptę soli. Rozcierając cały czas żółtka dolewamy małym ciurkiem olej – nieprzerwanie, do momentu, aż masa zgęstnieje. Cały proces trwa około 10  minut. Kiedy majonez przybierze konsystencję tego kupnego ze sklepu, dodajemy sól, pieprz do smaku oraz musztardę. Oczywiście w zależności od preferencji można przyprawić nieco mocniej.

Smacznego!

 

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Jajeczna Mistrzowska Kanapka | Kuchnia Bazylii
    16/01/2015 at 09:26

    […] – domowy majonez […]

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top