Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym to przepis, który dostałam od koleżanki (a właściwie jej męża :)) z pracy. Kiedy powiedziała mi, że do przygotowania tego dania potrzebuję tak niewiele, nie mogłam przegapić tego przepisu. Jeżeli lubicie boczek oraz sos sojowy, to danie będzie dla Was idealne. Makaron z boczkiem i kapustą z powodzeniem możecie przygotować na dwa dni. Przepis przygotowuje się bardzo szybko. Smacznego!
Zobacz też:
Szybka wieprzowina z marchewką i dymką
Kurczak w sosie curry
Przepis na makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym
Drukuj przepisSkładniki
- pół główki średniej kapusty białej
- 150 g boczku
- średnia cebula
- 5 łyżek sosu sojowego
- szczypta chili
- pieprz do smaku
- szalotka
- łyżka oleju do smażenia
- makaron chiński do podania
Przepis
Kapustę kroimy w paski. Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy ją do momentu, aż zmięknie i zacznie się lekko przypalać oraz tracić objętość. Przekładamy kapustę z patelni do innego naczynia.
Na tej samej patelni podsmażamy boczek. Kiedy będzie dobrze zrumieniony dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do zeszklenia.
Następnie do boczku i cebulki dodajemy podsmażoną kapustę oraz dolewamy sos sojowy. Smażymy jeszcze kilka minut na dużym ogniu, doprawiamy szczyptą chili i odrobiną pieprzu. Nie solimy, ponieważ sos sojowy jest słony.
Na samym końcu dodajemy posiekaną szalotkę oraz mieszamy z ugotowanym makaronem.

6 komentarzy
Marzanna
11/03/2022 at 16:59Proste danie i szybkie w wykonaniu, jednak mi nie zasmakowało- bez wyrazu, tylko słone i tłuste.
Jo
17/10/2019 at 13:06Witam, jaka kapusta?
Kasia Nowakowska
19/10/2019 at 18:52Biała, dziękuję za uwagę, już doprecyzowałam przepis
Nicola
26/09/2020 at 15:05Zrobiłam dziś to danie…i nie wiem czemu ale kapusta była lekko gorzka :/ za długo ją smażyłam czy to zależy też od kapusty? Dałam boczku wędzonego 300g , bo 150g zniknęło na patelni…
Danie oceniam na 4/10
Kasia Nowakowska
07/10/2020 at 19:11Hmm, nie mam pojęcia 🙁 przepis dostałam od znajomej i trudno mi powiedzieć, bo robiłam go dopiero kilka razy ;(
Martaa
23/04/2022 at 13:34A mi bardzo smakowało. Jest za tłuste, ale zawsze można dodać mniej boczku. Dodałam trochę mniej sosu sojowego i jak mnie mnie bomba. Dziękuję za przepis 😉