Dania z wieprzowiną/ Makarony/ Makarony z wieprzowiną/wołowiną/ Na szybko/ Przepisy czytelników

Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym

Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym to przepis, który dostałam od koleżanki (a właściwie jej męża :)) z pracy. Kiedy powiedziała mi, że do przygotowania tego dania potrzebuję tak niewiele, nie mogłam przegapić tego przepisu. Jeżeli lubicie boczek oraz sos sojowy, to danie będzie dla Was idealne. Makaron z boczkiem i kapustą z powodzeniem możecie przygotować na dwa dni. Przepis przygotowuje się bardzo szybko. Smacznego!

Zobacz też:

Szybka wieprzowina z marchewką i dymką

Kurczak w sosie curry

Przepis na makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • pół główki średniej kapusty białej
  • 150 g boczku
  • średnia cebula
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • szczypta chili
  • pieprz do smaku
  • szalotka
  • łyżka oleju do smażenia
  • makaron chiński do podania

Przepis

1

Kapustę kroimy w paski. Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy ją do momentu, aż zmięknie i zacznie się lekko przypalać oraz tracić objętość. Przekładamy kapustę z patelni do innego naczynia.

2

Na tej samej patelni podsmażamy boczek. Kiedy będzie dobrze zrumieniony dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do zeszklenia.

3

Następnie do boczku i cebulki dodajemy podsmażoną kapustę oraz dolewamy sos sojowy. Smażymy jeszcze kilka minut na dużym ogniu, doprawiamy szczyptą chili i odrobiną pieprzu. Nie solimy, ponieważ sos sojowy jest słony.

4

Na samym końcu dodajemy posiekaną szalotkę oraz mieszamy z ugotowanym makaronem.

  
    

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Marzanna
    11/03/2022 at 16:59

    Proste danie i szybkie w wykonaniu, jednak mi nie zasmakowało- bez wyrazu, tylko słone i tłuste.

  • Reply
    Jo
    17/10/2019 at 13:06

    Witam, jaka kapusta?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/10/2019 at 18:52

      Biała, dziękuję za uwagę, już doprecyzowałam przepis

      • Reply
        Nicola
        26/09/2020 at 15:05

        Zrobiłam dziś to danie…i nie wiem czemu ale kapusta była lekko gorzka :/ za długo ją smażyłam czy to zależy też od kapusty? Dałam boczku wędzonego 300g , bo 150g zniknęło na patelni…
        Danie oceniam na 4/10

        • Reply
          Kasia Nowakowska
          07/10/2020 at 19:11

          Hmm, nie mam pojęcia 🙁 przepis dostałam od znajomej i trudno mi powiedzieć, bo robiłam go dopiero kilka razy ;(

      • Reply
        Martaa
        23/04/2022 at 13:34

        A mi bardzo smakowało. Jest za tłuste, ale zawsze można dodać mniej boczku. Dodałam trochę mniej sosu sojowego i jak mnie mnie bomba. Dziękuję za przepis 😉

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top