Makarony/ Na szybko/ Przepisy czytelników

Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym

Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym to przepis, który dostałam od koleżanki (a właściwie jej męża :)) z pracy. Kiedy powiedziała mi, że do przygotowania tego dania potrzebuję tak niewiele, nie mogłam przegapić tego przepisu. Jeżeli lubicie boczek oraz sos sojowy, to danie będzie dla Was idealne. Makaron z boczkiem i kapustą z powodzeniem możecie przygotować na dwa dni. Przepis przygotowuje się bardzo szybko. Smacznego!

Zobacz też:

Szybka wieprzowina z marchewką i dymką

Kurczak w sosie curry

Przepis na makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • pół główki średniej kapusty
  • 150 g boczku
  • średnia cebula
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • szczypta chili
  • pieprz do smaku
  • szalotka
  • łyżka oleju do smażenia
  • makaron chiński do podania

Przepis

1

Kapustę kroimy w paski. Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy ją do momentu, aż zmięknie i zacznie się lekko przypalać oraz tracić objętość. Przekładamy kapustę z patelni do innego naczynia.

2

Na tej samej patelni podsmażamy boczek. Kiedy będzie dobrze zrumieniony dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do zeszklenia.

3

Następnie do boczku i cebulki dodajemy podsmażoną kapustę oraz dolewamy sos sojowy. Smażymy jeszcze kilka minut na dużym ogniu, doprawiamy szczyptą chili i odrobiną pieprzu. Nie solimy, ponieważ sos sojowy jest słony.

4

Na samym końcu dodajemy posiekaną szalotkę oraz mieszamy z ugotowanym makaronem.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top