Kurczak w sosie curry to bardzo prosty przepis. Polecam go dla osób, które lubią orientalne smaki i dość ostre przyprawy. To doskonałe danie, jakim możecie zachwycić gości czy drugą połówkę. Aromatyczne, kolorowe, z kremowym, delikatnym sosem z kokosową nutą. Mojego kurczaka przygotowałam z cebulą, groszkiem cukrowym i marchewką, jednak możecie podawać go z różnymi warzywami, w zależności od tego co lubicie (również możecie użyć gotowej mieszanki warzyw). Warzywa najlepiej dodawać do sosu w momencie, kiedy jest już gotowy, aby warzywa nie rozmiękły, ale były świeże i chrupiące – tak smakują najlepiej. Danie doskonale smakuje z białym ryżem i dodatkiem kolendry lub natki pietruszki. Jeżeli lubicie sezam czy orzeszki, możecie przed podaniem posypać nimi curry z kurczakiem przed podaniem. Mam nadzieję, że to będzie kolejny przepis, po który będziecie z chęcią wracać 😉 Smacznego!
Zobacz też:
Tortilla z kurczakiem i kiełkami
Pierś kurczaka w kurkumie i imbirze
Przepis na kurczaka w sosie curry
Drukuj przepisSkładniki
- 700 g piersi z kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka soli
- łyżka imbiru
- łyżka kurkumy
- 3 łyżki curry
- łyżeczka chili
- 4 łyżki oleju
- sok z połowy limonki
- 400 g mleka kokosowego
- średnia cebula
- średnia marchewka
- garść groszku cukrowego
- łyżka masła
Przepis
Pierś kurczaka kroimy w paski o grubości około 1 cm. Sól, imbir, kurkumę, curry, chili, olej, sok z połowy limonki dokładnie mieszamy i dokładnie wcieramy w kawałki kurczaka. Odstawiamy na 20 minut.
Następnie rozgrzewamy patelnię i podsmażamy kurczaka razem z posiekanym czosnkiem około 15 minut, aż nie będzie surowy. Po tym czasie dodajemy do kurczaka mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy około 10 minut do połączenia się składników.
Marchewkę obieramy i kroimy obieraczką na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w paski. Groszek myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy wszystkie warzywa około 10 minut do zrumienienia. Dodajemy je do kurczaka.
Całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy z ryżem.
11 komentarzy
Ewa
02/03/2021 at 16:13Jest pyszne. Co jakiś czas robię. Polecam.
Kasia Nowakowska
03/03/2021 at 17:24Dziękuję za opinię 🙂
Ewelina
30/10/2020 at 23:21Czesc dzis ugotowalam z tego przepisu – ze smietanka zamiast mleczka I cukinia zamiast Großkunden. Moja rodzinka i ja uwielbiamy to danie Wspaniale!
Kasia Nowakowska
22/11/2020 at 14:35Dziękuję za opinię 🙂
Natalia
29/01/2021 at 10:35A jaka smietane tu mogę dać?
Kasia Nowakowska
08/02/2021 at 15:0418 % do zup i sosów, słodką
Donata
27/07/2020 at 16:38Robię już któryś raz z kolei, jest obłędne to curry 😍
Kasia Nowakowska
29/07/2020 at 17:25Smacznego! 🙂 Cieszę się, że przypadło do gustu
gshehoo
30/07/2019 at 19:27A co z czosnkiem? 😉 jest w skladnikach ale nie ma w przepisie 😉
Pozdrawiam
Kasia Nowakowska
30/07/2019 at 20:12Podsmażamy z kurczakiem, dziękuję, już dopisuję 🙂
ClaudiaMorningstar
23/03/2019 at 23:00Dawno nie jadłam dobrego kurczaka w sosie curry,. więc z przyjemnością wypróbuję ten przepis.