Mięsa/ Na szybko/ Obiady

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry to bardzo prosty przepis. Polecam go dla osób, które lubią orientalne smaki i dość ostre przyprawy. To doskonałe danie, jakim możecie zachwycić gości czy drugą połówkę. Aromatyczne, kolorowe, z kremowym, delikatnym sosem z kokosową nutą. Mojego kurczaka przygotowałam z cebulą, groszkiem cukrowym i marchewką, jednak możecie podawać go z różnymi warzywami, w zależności od tego co lubicie (również możecie użyć gotowej mieszanki warzyw). Warzywa najlepiej dodawać do sosu w momencie, kiedy jest już gotowy, aby warzywa nie rozmiękły, ale były świeże i chrupiące – tak smakują najlepiej. Danie doskonale smakuje z białym ryżem i dodatkiem kolendry lub natki pietruszki. Jeżeli lubicie sezam czy orzeszki, możecie przed podaniem posypać nimi curry z kurczakiem przed podaniem. Mam nadzieję, że to będzie kolejny przepis, po który będziecie z chęcią wracać 😉 Smacznego!

Zobacz też:

Tortilla z kurczakiem i kiełkami

Pierś kurczaka w kurkumie i imbirze

Przepis na kurczaka w sosie curry

Drukuj przepis
Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżka imbiru
  • łyżka kurkumy
  • 3 łyżki curry
  • łyżeczka chili
  • 4 łyżki oleju
  • sok z połowy limonki
  • 400 g mleka kokosowego
  • średnia cebula
  • średnia marchewka
  • garść groszku cukrowego
  • łyżka masła

Przepis

1

Pierś kurczaka kroimy w paski o grubości około 1 cm. Sól, imbir, kurkumę, curry, chili, olej, sok z połowy limonki dokładnie mieszamy i dokładnie wcieramy w kawałki kurczaka. Odstawiamy na 20 minut.

2

Następnie rozgrzewamy patelnię i podsmażamy kurczaka razem z posiekanym czosnkiem około 15 minut, aż nie będzie surowy. Po tym czasie dodajemy do kurczaka mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy około 10 minut do połączenia się składników.

3

Marchewkę obieramy i kroimy obieraczką na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w paski. Groszek myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy wszystkie warzywa około 10 minut do zrumienienia. Dodajemy je do kurczaka.

4

Całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy z ryżem.


 

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    gshehoo
    30/07/2019 at 19:27

    A co z czosnkiem? 😉 jest w skladnikach ale nie ma w przepisie 😉

    Pozdrawiam

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      30/07/2019 at 20:12

      Podsmażamy z kurczakiem, dziękuję, już dopisuję 🙂

       
  • Reply
    ClaudiaMorningstar
    23/03/2019 at 23:00

    Dawno nie jadłam dobrego kurczaka w sosie curry,. więc z przyjemnością wypróbuję ten przepis.

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top