Mięsa/ Obiady

Żołądki w sosie chrzanowym

Żołądki w sosie chrzanowym

Żołądki w sosie chrzanowym to danie, które doskonale pamiętam z dzieciństwa. W zasadzie to mama robiła je raz z dodatkiem samego chrzanu, jak w tym przepisie, a raz z dodatkiem musztardy – tutaj znajdziecie przepis na żołądki w sosie musztardowo-chrzanowym. Podroby kocham od dziecka, uważam, że to pyszna alternatywa dla wszechobecnych grillowanych kurczaków czy już znudzonych kotletów schabowych czy mielonych. Żołądki zawierają bardzo dużo białka, co będzie istotne na pewno dla osób aktywnych. Jeżeli nigdy nie próbowaliście, szczerze Was zachęcam, w tej wersji, z kaszą smakują wyśmienicie. Podaje je zazwyczaj z ogórkiem kiszonym. Mój przepis obejmuje proporcje składników dla dwóch osób. Jeżeli chcecie przygotować danie dla większej ilości, po prostu pomnóżcie składniki. Smacznego!

Zobacz też:

Wieprzowina po chińsku z ryżem

Makaron z grzybami i białą kiełbasą

Przepis na żołądki w sosie chrzanowym

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 500 g żołądków drobiowych
  • średnia cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki chrzanu
  • około 500 ml bulionu
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek

Przepis

1

Żołądki oczyszczamy i gotujemy przez godzinę, aby zmiękły. Odcedzamy i kroimy je w plasterki.

2

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy żołądki. Następnie podsmażamy kilka minut i zalewamy ciepłym bulionem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.Przykrywamy i gotujemy około 40-50 minut - do momentu, aż będą miękkie.

3

Na małej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy do niego 2 łyżki mąki - mieszamy energicznie do połączenia się składników. Kiedy nasza zasmażka zacznie bulgotać, przelewamy ją do naczynia z żołądkami. Dokładnie mieszamy.

4

Następnie do całości dodajemy chrzan oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, możecie śmiało dodać jeszcze odrobinę bulionu lub wody.

5

Na samym końcu do żołądków dodajemy odrobinę koperku. Podajemy z kaszą gryczaną, pęczakiem lub ziemniakami.

Żołądki w sosie chrzanowym
Żołądki w sosie chrzanowym
 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top